V Číně soutěžili roboti ve fotbale i tanci

Roboti dnes již hrají i fotbal. (Foto: Profimedia)

Roboti dnes již hrají i fotbal. (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Historicky první soutěž robotů vytvořených studenty se odehrála na pekingské univerzitě. Celkem se soutěže zůčastnilo 300 studentů ze 17 různých univerzit.

Devadesátdevět týmů z Pekingu a Thajwanu soutěžilo na dvoudenním setkání v různých kategoriích, mezi nimiž nechyběl zpěv, tanec nebo sporty jako je fotbal, box nebo golf.

V taneční kategorii předváděli roboti působivé pohyby, miláčkem diváků se stala především práce Yanga Xianjieho. Student čínské univerzity předvedl robota, který se snažil pohybovat jako zesnulý král popu Michael Jackson.

Populární kategorií ale nebyl pouze tanec. Divácky vděčnou soutěží se stala i soutěž ve fotbale. Té se účastnilo na ploše 18 krát 12 metrů pět umělých hráčů v každém ze čtyř týmů. Rozdíly mezi kvalitou plechových hráčů byly velké. Diváci mohli vidět zápas, který skončil remízou 2:2, ale i utkání, která skončila 10:3 nebo 6:0.

Jeden ze soutěžích v robotickém fotbale, Li Jiuwei, agentuře Reuters prozradil, že klíčem k vítězství v takovém zápase je stejně jako v jeho lidské verzi jediné, týmová spolupráce. Čína je v robotických soutěžích lídrem, každý rok se jich v zemi účastní na 100 tisíc mladých.