V Davosu byla představena "rychločtečka" genetického kódu

Ion Proton

Ion Proton Zdroj: iontorrent.com

Zařízení umožňující přečíst genetickou informaci během pouhých dvou hodin si odbylo evropskou premiéru na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Vynález by podle agentury AFP mohl umožnit zkrátit dobu čekání na výsledky lékařských testů a urychlit tak léčbu. Později by dokonce mohl sloužit při určování nových virů či kvality vody v rozvojových zemích.

Zařízení, které ve švýcarském zimním středisku představil jeho tvůrce biotechnolog Jonathan Rothberg, funguje podobně jako vkládání SIM karty do mobilního telefonu. Vzorky DNA se vloží do asi 2,5 centimetru dlouhého čipu a poté do přístroje. Celý genetický kód může Ion Proton, jak se přístroj jmenuje, díky polovodičovému čipu přečíst již za dvě hodiny. Kriminalisté by tak díky němu mohli zjistit profil DNA podezřelého stejně rychle jako v krimiseriálech, napsala AFP.

„Je to první zařízení, které umožňuje přečíst genom jednotlivce za dvě hodiny a stojí méně než tisíc dolarů (asi 19 tisíc korun),“ řekl Rothberg v rozhovoru s AFP. Uvedl, že vynález je určen ke zjišťování genů spojovaných s rakovinou, autismem nebo cukrovkou, ale i k diagnostice chorob u novorozenců nebo jednoduše k ověření, zda lékaři zvolili správnou léčbu. Upozornil, že podobné přístroje dříve stály přes půl milionu dolarů a zjistit genetické informace trvalo několik týdnů.

Ion Proton vyrábí společnost Ion Torrent Systems, která patří americké firmě Life Technologies. Rothberg je generálním ředitelem Ion Torrent Systems.