V Družbě neví, čím budou svítit

Stovky žárovek, které už nebudou k dostání. Takové dilema řeší technici v kulturních zařízeních.

Technici z klatovského kulturního domu koupili bednu stowattových žárovek. Víc jich totiž v obchodě neměli. A co s tím budou dělat? Prý na horší časy. Nařízení Evropské unie, podle kterého musí klasické stowattovky zmizet z trhu, je prý ránou pod pás.

Tma na plese?

Čím budou v Družbě svítit? To zatím nikdo neví. A neví to ani v jiných kulturních zařízeních. Sály jsou totiž ve většině případů osvětleny právě stowattovými žárovkami, navíc v Družbě mají ve velkém sále stmívače. „A na ty nemůžeme úsporné žárovky připojit. Takže zbývají dvě možnosti. Osadit velký sál šedesátkami žárovkami a smířit se s tím, že tam bude tma, nebo předělat elektrorozvody za velké peníze,“ kroutí hlavou nad nařízením EU technik Miroslav Trávníček.

Zdraví nebezpečné

Zásoby žárovek jako před válkou nakoupily i některé domácnosti. „Už jich máme doma dva kufry,“ chlubí se Jan Dejmek. Podle něj jsou úsporné žárovky, které mají postupně klasické baňky nahradit, zdraví škodlivé. „Když svítím v ložnici dvě hodiny úspornou žárovkou a pak zhasnu, vidím, jak se od toho nabila obrazovka televize,“ tvrdí.