V Egyptě po 70 letech našli zachovalý vrak britského letounu

formace stíhaček Curtiss P-40, ilustrační foto

formace stíhaček Curtiss P-40, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Zachovalé trosky letadla britského Královského letectva (RAF) z druhé světové války byly nelezeny v poušti v západním Egyptě. Stíhací letoun P-40 Kittyhawk z radarů zmizel v červnu 1942. Podle vojenského atašé na britském velvyslanectví v Káhiře kapitána Paula Collinse byl stroj zřejmě porouchaný nebo neměl dost paliva, když s ním pilot v odlehlé oblasti nouzově přistál. Statečný pilot s největší pravděpodobností zahynul v poušti cestou pro pomoc, která však byla příliš vzdálená.

Čtyřiadvacetiletý muž vzal ze stroje rádio a v oblasti vzdálené stovky kilometrů od první vesnice podle všeho vyrazil pro pomoc. Na stroj se přišlo při důlním průzkumu oblasti.

Podle historika z muzea RAF nedaleko Londýna Davida Keena byly z prakticky všech letadel, která se během druhé světové války zřítila, nalezeny jenom kusy ležící mnohdy daleko od sebe.

Čtětě také:

„Zvláštností na tomto vraku je to, že se zdá být kompletní a že zůstal ležet na poušti tak dlouho,“ řekl Keen BBC. Na pobřeží mezi Egyptem a sousední Libyí se odehrály jedny z nejdůležitějších bitev druhé světové války.

Letadlo, které bylo nalezeno při důlním průzkumu, bylo součástí britských sil maršála Bernarda Montgomeryho bojujících proti africkému sboru nacistického pouštního velitele Erwina Rommela.

Společnosti, které důlní průzkum v oblasti provádějí, se nyní podle Collinse pokusí najít i tělo pilota. Podle odborníků mohl mladý a zřejmě trénovaný muž urazit relativně dlouhou cestu.