V GE si vytiskli tryskový motor, slibují revoluci ve výrobě

Díly experimentálního motoru General Electric z 3D tiskárny

Díly experimentálního motoru General Electric z 3D tiskárny Zdroj: General Electric

Inženýři amerického konglomerátu General Electric dokázali pomocí 3D tiskárny vytvořit plně funkční tryskový motor. Firma, která letecké motory vy rábí i v Česku, tvrdí, že experiment by mohl brzy nalézt uplatnění v praxi.

Miniaturní motor dlouhý asi třicet centimetrů vznikl ve vývojovém centru zaměřující se na nové technologie výroby. Inženýři „naučili“ 3D tiskárnu vytvářet komplikované součástky postupným kladením tenkých vrstev roztaveného kovového prášku.

Úspěšné zvládnutí této technologie trvalo „několik let“. „Chtěli jsme zjistit, jestli dokážeme postavit funkční motor téměř bez využití dodatečně vyrobených součástek,“ uvedl jeden z inženýrů pro firemní magazín GE Reports.

Výsledný motor není zmenšeninou některé z běžně vyráběných jednotek GE. Inženýři využili plánů motoru pro pohon leteckých modelů, které přizpůsobili pro 3D tisk. Díky výrobě motoru pomocí tiskárny navíc mohli některým součástkám dát jinak nedosažitelné tvary a na jeden díl použít různé slitiny hliníku.

Experimentální motor se do výroby nedostane, GE to ale s využitím 3D tisku v praxi myslí vážně. Firma nedávno získala certifikát amerického leteckého úřadu FAA, který mu umožňuje na 3D tiskárnách vyrábět některé díly pro motory GE90. Ty pohání například dopravní letoun Boeing 777.

Výroba a zkouška motoru z 3D tiskárny