V IBM pokořili nový rekord v rychlosti přenosu dat

Nejrychlejší ADC převaděč signálů z dílny IBM a EPFL

Nejrychlejší ADC převaděč signálů z dílny IBM a EPFL Zdroj: IBM

Inženýrům počítačového giganta IBM se podařilo dosáhnout datové přenosové rychlosti kolem 160 Gigabajtů. Vývojáři očekávají, že by nová technologie měla přispět k reálnému zvýšení rychlosti světového internetu na 200 až 400 Gigabitů při zachování velmi nízké energetické náročnosti.

IBM na vývoji technologie spolupracovala s inženýry ze švýcarské Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Z bádání jim vzešel prototyp analog-digitálního převaděče (ADC), který by měl umožnit komplexní digitální rozložení signálu v optických vláknech při transferu na velké vzdálenosti.

V případě nasazení technologie by tak v budoucnu mělo být možné stáhnout během několika sekund například dvouhodinový film v ultra vysokém rozlišení 4K nebo kolem čtyřiceti tisíc hudebních skladeb. Zařízení nicméně usnadní práci v rámci„Big Data computingu“, tisíce takových převaděčů pak hodlá nasadit projekt DOME, který snímá nejrůznější druhý záření z vesmíru.

Budoucí standardy pro práci se síťovými daty budou muset počítat s takto vysokými přenosovými rychlostmi. Například, v roce 1992 proteklo internetem 100 Gigabajtů dat za den, dnes jsou to zhruba dva Exabajty, tedy více než dvacetmilionkrát větší objem.