V Jablonci vychovávají hvězdy svahů

Oddíl alpského lyžování TJ Bižuterie patří k nejlepším v zemi. Lyžují tam už pětileté děti.

Vítězku Českého poháru v kategorii dorostenek i žen Nikolu Kučerovou nebo stejně úspěšného závodníka Ondru Berndta vychovali trenéři jabloneckého oddílu alpského lyžování TJ Bižuterie Jablonec. Zdejší svěřenci patří k nejúspěšnějším mladým lyžařům v zemi. Důkazem toho je i pětinásobná výhra Českého poháru oddílů i vítězství v ostatních kategoriích českých pohárů, které se rozdělují v alpském lyžování.

Trochu dražší koníček

„Vychováváme mladé sportovce už od pěti let. Musí to být ale samostatné děti, které mají základy lyžování. Nejsme lyžařská škola,“ říká předseda oddílu Vladimír Hnídek. Závodit v oddíle můžou od nejútlejšího věku až do dospělosti. „Ne každé dítě ale vydrží. Valná část skončí, když odejde studovat. Proto se specializujeme hlavně na mládež,“ vysvětluje Hnídek.Alpské lyžování je poměrně drahý sport. Rodiče musí dítěti koupit výbavu na lyžování. „Spolupráce rodičů je potřebná, aby například vozili děti na tréninky,“ upozorňuje Hnídek. Mladí lyžaři jezdí na sjezdovkách na Severáku, Bedřichově a na Špičáku v Tanvaldě, kde jsou pro alpské lyžování nejlepší podmínky. Oddílové příspěvky jsou tisíc korun za měsíc, ale až u starších dětí. Zástupci oddílu pořádají i závody pro děti, ať už krajské soutěže nebo soutěže pro přípravku i úplně malé děti.
„Lyžování se mi jako sport pro mou dceru líbí a zvažuji, že ji za rok přihlásím. Teď jsou jí čtyři roky a byla na lyžařské školičce, kde jí to moc šlo. Alespoň bude mít nějakou zábavu a fyzické vyžití,“ říká Jana Hurychová z Liberce. To, že jde o dražší sport, ženě nevadí. „Myslím si, že se vyplatí připlatit a zajistit dceři co nejlepší podmínky i profesionální vedení. Když už to nedotáhne třeba na olympiádu, alespoň bude umět skvěle lyžovat a naučí to pak své děti,“ dodává Hurychová.
Ze zdravotního hlediska není lyžování pro děti nijak nebezpečné. „Měly by si dávat jen pozor na prochladnutí, aby později neměly potíže s ledvinami,“ radí Věra Fastrová, dětská lékařka z Jablonce.