V Jihlavě chystají první půlmaraton, povede přes 64 křižovatek

Pražský půlmaraton, ilustrační foto

Pražský půlmaraton, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V Jihlavě se v září uskuteční první půlmaraton. Bude to běh určený pro veřejnost. Kromě jednotlivců se proto o 21 kilometrů dlouhou trať mohou podělit i dvojice nebo čtveřice běžců. Připraven bude také závod na 1200 metrů pro rodiny s dětmi.

Novou tradici chce zavést sdružení Sliby - Chyby, které už v Jihlavě s úspěchem čtyři roky pořádá extrémní závod horských kol Jihlavská 24 MTB.

Členové sdružení si přejí, aby se krajskému městu Vysočiny mohlo říkat Jihlava - město vytrvalců. Závodu horských kol, který se stal největším svého druhu v Česku, se v květnu účastní stovky cyklistů. Centrem Jihlavy krouží 24 hodin. Holoubek uvedl, že se tento závod osvědčil. „A hlavně Jihlava je snad poslední krajské město, které nemá svůj krajský půlmaraton,“ doplnil.

Pro běžce bude v jihlavských ulicích vyznačen okruh dlouhý něco přes deset kilometrů, který povede 64 křižovatkami. Což podstatně ztěžuje organizaci závodu. „Co křížení, to jedna až čtyři dopravní značky a jeden až tři pořadatelé,“ vysvětlil Holoubek.

Na Jihlavském půlmaratonu organizátoři 14. září očekávají účastníky hlavně z Vysočiny a jejího blízkého okolí. „Samozřejmě rádi přivítáme běžce z celé republiky,“ doplnil Holoubek. Start bude v 11:00 na Masarykově náměstí. Registrace závodníků bude možná od 20. července na webu nebo i později na místě.