V Karviné začali bourat bývalé ghetto Vagónku

Demoliční firma začala v Karviné bourat bývalé ghetto Vagónku. Radnice se rozhodla osadu, kterou většinou obývali Romové, vystěhovat. Nájemníci totiž zničili i opravené domy. Místo s hromadou nepořádku dělalo městu ostudu. Nově tam vybuduje průmyslovou zónu. "Zjistili jsme, že po vystěhování většiny rodin ihned začali sběrači kovů rozebírat nejen opuštěné domy. Přes zákazy vstupu a doslova mezi kontrolami městské policie rozebírali střechy, vysekávali kabely, rozebírali zdi. Přes časté kontroly nebylo možné oblast bezpečně zajistit," uvedla Swiderová.

Původně chtělo město celou oblast vystěhovat, zajistit a teprve pak zbourat. Nyní má v plánu dokončit demolici prvních šesti domů do konce příštího týdne, ve zbývajících dvou ještě zůstávají nájemníci. „Většinu rodin jsme už vystěhovali do jiných bytů. Dvě rodiny ještě zůstávají a byty jim stále hledáme. Řádně platí nájem a mají nájemní smlouvy, a tudíž nárok na odpovídající byt,“ podotkla Swiderová. Jednoho z obyvatel kolonie, Michala Gábora, mrzí, že musí místo opustit. „Bydlíme tady už 15 let. Samozřejmě že bychom raději zůstali. Ale snad se přestěhujeme do lepšího. Stále nám hledají nový byt, protože nás je hodně. Máme celkem devět dětí,“ uvedl Gábor. Jedna rodina se však vystěhovat odmítá, přestože nárok na byt nemá, protože nemá s městem nájemní smlouvu. Tento případ čeká na rozhodnutí soudu.

Demolice bude stát město zhruba 600 tisíc korun. Po vystěhování zbylých rodin bourací práce dokončí a začne na území budovat průmyslovou zónu pro malé a střední podnikatele. Podle Swiderové se ukázalo, že rozhodnutí vystěhovat lidi a domy zbourat bylo nejlepší, protože milionové investice do oprav se nevyplatily. „Na druhé straně vzbudilo stěhování emoce. Slušná většina obyvatel města nám vyčítá, že se staráme o nepřizpůsobivé. Město ovšem dělá jen to, co mu přikazuje zákon,“ dodala Swiderová.