V Kodani vyřešili problém s parkováním kol. Stojany umístili pod zem, vejde se jich tam až dva tisíce

Náměstí Karen Blixens Plads patří mezi největší veřejné prostranství v dánské metropoli.

Náměstí Karen Blixens Plads patří mezi největší veřejné prostranství v dánské metropoli. Zdroj: Cobe/Rasmus Hjortsh

Nachází se mezi nově vybudovanou univerzitou a přírodní rezervací Amager commons.
"Nejde o standardní náměstí, Karen Blixen Plads je jakýmsi hybridem parku a náměstí," přibližují autoři na webových stránkách ateliéru.
veřejný prostor se svými dvaceti  tisíci metry čtverečních patří mezi největší v Kodani.
Podoba podzemního parkoviště, do kterého se vejde dva tisíce kol, je výsledkem veřejné architektonické soutěže vyhlášené v roce 2014.
První cenu získalo architektonické studio Cobe.
9
Fotogalerie

Více než 40 procent obyvatel Kodaně se pohybuje po městě na kole. Na rozdíl od jiných evropských měst, kde se řeší parkoviště pro auta, tak v dánské metropoli hledají prostor, kam umístit velké množství bicyklů. Z veřejné architektonické soutěže vyhlášené městem před čtyřmi roky proto vzešel projekt podzemního parkoviště Karen Blixen Plads, kam lze umístit až dva tisíce kol.

„Poslední desetiletí čelila místní univerzita výzvě, jak uložit velké množství kol stojících přímo před hlavním vstupem do objektu. Výsledkem této výzvy je náš projekt, který je nejenom podporou ekologické městské dopravy, zároveň do města přináší novou zeleň,“ popisují architektonický koncept autoři ze studia Cobe pro server Designboom.

Veřejné prostranství, jehož aktuální podoba je podle architektů hybridem parku a náměstí, zaujímá plochu o dvaceti tisících metrech čtverečních a pojme až dva tisíce kol.

Podzemní parkoviště pro kola je součástí komplexní revitalizace prostoru, který je jedním z největších v Kodani.