V Kolíně by mohl vzniknout logistický park

O pozemky v kolínské průmyslové zóně se zajímá společnost Panattoni Czech Republic Development, která buduje logistické a technologické parky. Jednání ale ještě není uzavřeno, uvedl starosta Vít Rakušan. Podle materiálů, které projednali radní, má firma zájem o 6,6 hektaru. Podle Rakušana však zatím nebylo nic pevně stanoveno, dokonce ani plocha, na které by firma mohla postavit svůj areál. Starosta předpokládá, že by v něm převažovala výroba, což by obnášelo vznik nových pracovních míst. „Teď na tom pracují naši právníci, kteří si čile vyměňují korespondenci a vyjednávají podmínky,“ dodal.

Na českém trhu působí společnost Panattoni Europe. Zatím vytvořila dva parky určené pro logistiku a lehký průmysl, a to Panattoni D5 Logistics Park a Panattoni Park Prague Airport. Kolínská radnice v současnosti jedná i s dalšími investory. Detaily ale nechce zveřejňovat, protože je vázána obchodním tajemstvím. V minulosti oznámila, že by v zóně mohl vzniknout letecký závod a výrobna chladicích systémů a klimatizací. Zájemci o pozemky ale únik informací údajně velmi kritizovali. Celá kolínská zóna má rozlohu 370 hektarů, z toho asi 120 hektarů je dosud volných. Město chce většinu pozemků prodat do roku 2013. V současnosti průmyslovou zónu využívá především automobilka TPCA, která zaujímá plochu zhruba 125 hektarů. Další pozemky v sousedství obří továrny získali její dodavatelé a partneři. Své provozy tam má dodavatelská společnost Toyota Tsusho a logistické firmy NYK Logistic a Gefco. Všechny svou činností bezprostředně navazují na automobilku.

Cena za čtvereční metr činí 410 korun, podle radnice je vyšší než v konkurenčních zónách ve střední Evropě. To prodej pozemků ztěžuje. Případný přepočet ceny by musel vzejít od CzechInvestu, agentura však údajně městu sdělila, že to není reálné. Například v konkurenční zóně v Polsku mají podle Rakušana cenu deset eur za metr čtvereční (přibližně 248 korun). Investor navíc v Kolíně musí v případě některých pozemků zaplatit ještě za vyjmutí z půdního fondu. Město v současnosti splácí návratnou finanční výpomoc na vybudování zóny, splátky jsou plánovány až do roku 2021. Jenom v příštím roce radnice na tento účel vynaloží 18 milionů korun.