V kraji rostou jako houby po dešti solární elektrárny

Zájem stavět nové fotovoltaické elektrárny v Olomouckém kraji prudce roste. Už teď je v kraji 166 zařízení, která vyrábějí energii ze slunce. Energetické firmy evidují přes sedm stovek dalších žádostí investorů o připojení do rozvodných sítí.

Na celorepublikové produkci solární energie se zatím kraj podílí jen nepatrně, zhruba třemi procenty a patří mu tak osmá příčka v celorepublikové výrobě. Nejvíce elektrické enerigie vyrobily letos solární elektrárny na jiho Moravy, a to třetinu z celorepublikové produkce, nejméně na Karlovarsku.

Vloni vyrobily sluneční elektrárny v regionu 0,4 gigawatthodin elektřiny. Za prvních devět měsíců letošního roku to bylo už 2,1 gigawatthodin.

V kraji v současné době s ohledem na klimatické podmínky vzniká řada menších projektů. Zájem o ně mají i obce, které si díky elektrárnám mohou zajistit více peněz do rozpočtů.

Pozemky pro solární panely před časem pronajala například obec Radkovy na Přerovsku. „Teď probíhá zkušební provoz a ladění technologie před kolaudací stavby,“ popsal starosta Marek Foukal. Kromě nájmu si podle něj obec s investorem dohodla i další výhody, mimo jiné podíl z produkce. Konstrukce pro nové solární panely nyní stojí i v Horní Moštěnici nedaleko Přerova.

Počet fotovoltaických elektráren v Olomouckém kraji (v závorce počet plánovaných elektráren):

Jesenicko 2 (15)

Olomoucko 51 (179)

Prostějovsko 64 (280)

Přerovsko 31 (163)

Šumpersko 18 (108)

Olomoucký kraj 166 (745)