V květnu se bude v Praze bojovat jako ve středověku

Šampionát Bitva národů

Šampionát Bitva národů Zdroj: Profimedia.cz

V Praze se uskuteční mistrovství světa v kontaktních středověkých bitvách. Šampionátu nazvaného Bitva národů se zúčastní týmy z téměř čtyř desítek zemí. Organizátoři dnes na tiskové konferenci uvedli, že bojovat se bude v přesných replikách středověké zbroje od 7. do 10. května v aréně, která vyroste na Petříně. Půjde o šestý ročník.

„Středověký boj je kontaktní sportovní disciplína, unikátní adrenalinový sport, který spojuje prvky mnoha bojových umění, jako jsou zápas, kickbox či historický šerm. Bojuje se v několika disciplínách, například pět proti pěti, 21 proti 21 i v masových polních bitvách. Ale i v duelech, jako je triatlon - tedy boj jednoho proti jednomu na dlouhý meč, meč a štít, meč a pěstní štít zvaný pukléř,“ řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze prezident Mezinárodní asociace historického středověkého boje (HMBIA) Anton Trubnikov.

Některé kategorie jsou určeny ženám. „Dlouho jsme o tom diskutovali, ale ženy zkrátka chtějí bojovat, což vítáme,“ řekl Trubnikov. Uvedl, že to bylo pro ně překvapení.

Šampionát Bitva národůŠampionát Bitva národů | Profimedia.cz

Do Prahy přijedou mistři tohoto umění z Mexika, Izraele, Argentiny, Austrálie, Nového Zélandu, Švýcarska, Estonska, Spojených států a dalších zemí. Nebudou chybět ani zástupci České republiky, kteří loni v Chorvatsku skončili sedmnáctí. Celkem půjde o zhruba tisícovku lidí, z nichž polovina bude bojovat.

Statisíce lidí prý už tyto strhující bitvy viděly na vlastní oči nebo on-line na internetu. Podle kapitána české účasti Josefa Pohla je historický středověký boj novým amatérským sportem, žádným divadlem. Adrenalinová show je plná soubojů silných mužů v plné zbroji, jejich fyzických střetů s litry potu a někdy i trochou krve. Má však přísná pravidla.

Šampionát Bitva národůŠampionát Bitva národů | Profimedia.cz

Bojovníci nejsou podle Pohla profesionálními sportovci, ale nadšenci, kteří neváhají svůj volný čas a úspory věnovat netradičnímu koníčku. Vrcholem pro ně je utkat se na šampionátu v barvách národních týmů. Používají pečlivě vyrobené meče, štíty a zbroj, nákladné repliky původního vybavení středověkých rytířů. Zbraně jsou ocelové, nejsou však ostré. Souboje jsou rychlé a strhující - nejdelší boj všech proti všem trvá pět minut.

Český tým se mistrovství zúčastní potřetí. „To, že bude Bitva národů u nás, vyburcovalo všechny naše členy k maximální přípravě. Věřím, že na domácí půdě s podporou diváků předvedeme nejlepší výkon,“ řekl Pohl. Kromě vlastních utkání se během čtyř dnů návštěvníci ocitnou za atraktivními kulisami středověku. Účastníci zabydlí přilehlé stanové město, které bude věrně kopírovat středověký život na bitevním poli. Diváci uslyší středověkou hudbu, uvidí dobové tance a okusí tradiční pokrmy.

Šampionát Bitva národůŠampionát Bitva národů | Profimedia.cz

Bitva národů se poprvé odehrála v roce 2010 na Ukrajině za účasti týmů Ruska, Ukrajiny, Polska a Běloruska. Ukrajinské město Chotim hostilo i druhý ročník. V dalších letech se konala ve Varšavě, ve francouzském městě Aigues-Mortes a v chorvatském Trogiru.