V Novém Jičíně hledají pro město symbolickou pochoutku

Jitčin perník, výrobek Jitky Šenkové, byl jednou z laskomin soutěžících na Cukrářském dni v Novém Jičíně. Sedm výrobců s celkem deseti cukrářskými výrobky soutěžilo 12. října v Novém Jičíně o možnost stát se dodavatelem pochoutky, která se pro město stane typickou podobně jako pro nedaleký Štramberk známé štramberské uši. Lidé mohli o nejlepším výrobku hlasovat na náměstí na Cukrářském dni. Svůj hlas připojí radnice a sdružení podikatelů, vítěze klání město vyhlásí v pondělí.

Jitčin perník, výrobek Jitky Šenkové, byl jednou z laskomin soutěžících na Cukrářském dni v Novém Jičíně. Sedm výrobců s celkem deseti cukrářskými výrobky soutěžilo 12. října v Novém Jičíně o možnost stát se dodavatelem pochoutky, která se pro město stane typickou podobně jako pro nedaleký Štramberk známé štramberské uši. Lidé mohli o nejlepším výrobku hlasovat na náměstí na Cukrářském dni. Svůj hlas připojí radnice a sdružení podikatelů, vítěze klání město vyhlásí v pondělí. Zdroj: CTK

Miletínská modlitbička je zdobená perníková cukrovinka pojmenovaná podle města Miletín. Původně byly modlitbičky vykrajovány z plátu medového perníku, na který se nanesla náplň z drobeného perníku a pražených vlašských a lískových ořechů. (Foto: ceskykos.cz)
Štramberské uši jsou cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu, který se tradičně peče ve Štramberku a okolí. Obchodní značku Štramberské uši může od roku 2000 nést pouze produkt vyrobený na území města Štramberk. (Foto: čtk)
Hořické trubičky jsou cukrovinka pojmenovaná podle města Hořice v Podkrkonoší. Jedná se o ručně stočenou trubičku ze dvou tenkých křehkých oplatek, potřených rozpuštěným máslem se včelím medem. Plní se speciálními krémy či šlehačkou a vyrábí se též v máčené a polomáčené formě s čokoládovou polevou. (Foto: Profimedia)
3 Fotogalerie
Sedm výrobců s celkem deseti cukrářskými výrobky soutěží v Novém Jičíně o možnost stát se dodavatelem pochoutky, která se pro město stane typickou podobně jako pro nedaleký Štramberk známé štramberské uši.

V soutěži jsou perníky, preclíky, marcipán i pralinky. Lidé mohli o nejlepším výrobku hlasovat na pátečním Cukrářském dni na náměstí. Svůj hlas připojí i radnice a sdružení podnikatelů. Vítěze klání město vyhlásí v pondělí.

Novojičínská mluvčí Marie Machková řekla, že by mělo jít o sladký suvenýr, který si budou z města odvážet turisté i oficiální návštěvy. Podmínkou proto je, aby měla pochoutka určitou trvanlivost. „Vítěz dostane finanční odměnu 5000 korun, která by měla být jakousi startovací částkou pro rozjetí jeho výroby. Pak by město tyto suvenýry od něj odebíralo,“ řekla Machková.

Mezi soutěžními výtvory byly nejčastěji klobouky, upomínající jednak na to, že město Nový Jičín je s výrobou klobouků spjato, ale také na klobouk proslulého generála Laudona, jenž ve městě v roce 1790 zemřel. O vítězství se ucházely perníčky s namalovaným náměstím i preclíky ve tvaru houslového klíče. Náměstí ale provoněly i koláče, buchty, zákusky a další dobroty, které cukráři nabízeli mimo soutěžní klání.

Kristýna Kelnarová vytvořila marcipánovou pečeť se znakem Nového Jičína. „Je to hezká památka. Myslím si, že taková pozornost určitě každého zaujme, a nejen chuťově, ale i vzhledově,“ řekla Kelnarová.

Sylva Dorazilová ze Starojické Lhoty se do soutěže přihlásila s perníkem, který peče v různých tvarech rodině a známým. „Klobouk jsem zkusila udělat poprvé, protože všichni z okolí tvrdili, že je to hrozně dobré. Může být i v bezlepkové variantě, hodí se do tašky pro turisty, co navštíví Nový Jičín,“ řekla.

Jitka Šenková vytvořila perníček s vyobrazeným novojičínským náměstím a kloboukovým dekorem v rozích. Jmenuje se Nový Jitčin perník, což odkazuje k pověsti o Jitce, podle níž pojmenovaný Jitčin zámek dal prý vzniknout jménu Nový Jičín. „Tento perníček je raritní tím, že je v něm použito větší množství kakaa, tím pádem má takovou nedocenitelnou chuť,“ řekla Šenková.

Cukrárna Sauro vsadila na trend zdravého životního stylu a připravila Novojičínské dukátky, v nichž jsou hlavní přísadou ovesné vločky. „Dají se vymyslet různé variace chutí i velikosti, přizpůsobit různým příležitostem,“ řekla za cukrárnu Barbora Hájková. Pro dnešní ochutnávku cukrárna připravila dukátky s šesti příchutěmi, například sezamové, slunečnicové nebo rozinkové.