V Novém Jičíně hledají pro město symbolickou pochoutku
V soutěži jsou perníky, preclíky, marcipán i pralinky. Lidé mohli o nejlepším výrobku hlasovat na pátečním Cukrářském dni na náměstí. Svůj hlas připojí i radnice a sdružení podnikatelů. Vítěze klání město vyhlásí v pondělí.
Novojičínská mluvčí Marie Machková řekla, že by mělo jít o sladký suvenýr, který si budou z města odvážet turisté i oficiální návštěvy. Podmínkou proto je, aby měla pochoutka určitou trvanlivost. „Vítěz dostane finanční odměnu 5000 korun, která by měla být jakousi startovací částkou pro rozjetí jeho výroby. Pak by město tyto suvenýry od něj odebíralo,“ řekla Machková.
Mezi soutěžními výtvory byly nejčastěji klobouky, upomínající jednak na to, že město Nový Jičín je s výrobou klobouků spjato, ale také na klobouk proslulého generála Laudona, jenž ve městě v roce 1790 zemřel. O vítězství se ucházely perníčky s namalovaným náměstím i preclíky ve tvaru houslového klíče. Náměstí ale provoněly i koláče, buchty, zákusky a další dobroty, které cukráři nabízeli mimo soutěžní klání.
Kristýna Kelnarová vytvořila marcipánovou pečeť se znakem Nového Jičína. „Je to hezká památka. Myslím si, že taková pozornost určitě každého zaujme, a nejen chuťově, ale i vzhledově,“ řekla Kelnarová.
Sylva Dorazilová ze Starojické Lhoty se do soutěže přihlásila s perníkem, který peče v různých tvarech rodině a známým. „Klobouk jsem zkusila udělat poprvé, protože všichni z okolí tvrdili, že je to hrozně dobré. Může být i v bezlepkové variantě, hodí se do tašky pro turisty, co navštíví Nový Jičín,“ řekla.
Jitka Šenková vytvořila perníček s vyobrazeným novojičínským náměstím a kloboukovým dekorem v rozích. Jmenuje se Nový Jitčin perník, což odkazuje k pověsti o Jitce, podle níž pojmenovaný Jitčin zámek dal prý vzniknout jménu Nový Jičín. „Tento perníček je raritní tím, že je v něm použito větší množství kakaa, tím pádem má takovou nedocenitelnou chuť,“ řekla Šenková.
Cukrárna Sauro vsadila na trend zdravého životního stylu a připravila Novojičínské dukátky, v nichž jsou hlavní přísadou ovesné vločky. „Dají se vymyslet různé variace chutí i velikosti, přizpůsobit různým příležitostem,“ řekla za cukrárnu Barbora Hájková. Pro dnešní ochutnávku cukrárna připravila dukátky s šesti příchutěmi, například sezamové, slunečnicové nebo rozinkové.