V Plzni vyrostou unikátní nakloněné dvojdomy

Tři nakloněné dvojdomy vzniknou v Plzni v Kotíkovské ulici na sídlišti Lochotín. Navrhl je Václav Ulč z plzeňského studia AVE architekt. Do prosince 2012 má stát první dům s 49 byty. Jeho stavba nyní začala. Dalších 98 bytů bude dokončeno podle poptávky. V každé z tří plánovaných etap vzniknou dva od sebe se odklánějící domy s ustupujícím patrem kopírujícím svažitý terén, řekl ředitel investorské firmy BV Development Plzeň Dalibor Šebek. Projekt je financovaný kombinací vlastních zdrojů a dodavatelského úvěru místní stavební firmy Stafin; není tak závislý na bankovních úvěrech. Ceny bytů budou v pásmu 25 000 až 31 500 korun za čtvereční metr bez DPH.

„Nápad s odkloněnými fasádami jsem dostal při slepování hmotového modelu. Znám jen podobný horský hotel z Tater,“ řekl hlavní architekt Ulč, jenž se už podílel na návrhu tří staveb, které získaly cenu Stavba roku ČR nebo kraje. Sedmipodlažní domy budou mít prosklenou přední fasádu, hrana střechy bude vykloněná o 3,6 metru oproti patě dvojdomu. Domy budou propojené přízemím a podzemními garážemi. V zahradách budou jezírka a dětská hřiště, areál bude monitorován kamerami. V prvním domu budou byty s terasami 1+kk až 4+kk o ploše 38 až 119 metrů čtverečních; průměrná plocha bude 81 metrů čtverečních. „Kotíkovská ulice je zajímavá lokalita s veškerou infrastrukturou a krásným výhledem na Plzeň, měly by tam stát zajímavé stavby,“ podotkl Šebek. Ze 49 bytů první etapy už má pět budoucí majitele, u dalších 15 se jedná s konkrétními zájemci. „Zájemce o nové bydlení teď k nákupu nových bytů motivuje plánované zvýšení DPH,“ dodala Michaela Džupinová z Realitní kanceláře Pubec, která byty prodává. Podle ní je po zmrazení výstavby nových bytů v Plzni silná poptávka po kvalitním bydlení. Projekt ale musí mít kromě přijatelné ceny též kvalitní lokalitu, známého dodavatele nejlépe z regionu, a zajímavé řešení.

BV Development Plzeň je dceřinou firmou a.s. Bytová výstavba CZ. Za 11 let postavila desítky bytových domů. AVE za 21 let navrhlo radnici v Plzni na Slovanech (Stavba roku ČR 1999), obchodní a vývojové centrum Hannah, technologické centrum Value Engineering (krajské stavby roku), požární stanici a obytný soubor Sylván v Plzni.