V Poděbradech luští Záhadu

Sezonu v Divadle Na Kovárně otevírá psychodetektivka pražského Divadla Na Fidlovačce.

Režisér Ondřej Brousek tvrdí, že divadelní hra Záhada je krásná tajemstvím, které obsahuje, nikoliv pravdou, kterou skrývá.

„Úžasné je, jak přesvědčivě ukazuje, že jedna hodina může člověku zcela změnit život,“ říká Brousek. Tomáš Töpfer, který hraje slavného spisovatele, čerstvého laureáta Nobelovy ceny, k tomu mnohoslibně dodává, že je na světě jen málo tak krásných her.

Komorní drama pro dva herce Záhada napsal francouzský spisovatel Eric-Emmanuel Schmitt, který je považován za jednoho z nejlepších žijících dramatiků. Jeho drama začíná v okamžiku, kdy na ostrov v Norském moři, kde žije slavný spisovatel, který odmítá kontakt s vnějším světem, přijíždí novinář v podání Otakara Brouska mladšího, tedy, mimo jiné, otce režiséra. Jako herec si režiséra pochvaluje.

„Je výborný. Vždyť jsem ho to taky učil. Pravda, jen pár let. Asi osmadvacet,“ říká Brousek a upozorňuje, že on jako herec je na jevišti zodpovědný za detail a režisér za celek.

Hra je příležitostí pro dva herce, jejichž role v příběhu se díky překvapivým odhalením zcela vymění. Po jedné vyjasněné záhadě vzápětí přicházejí další a další.

Letošní abonentní sezona v Poděbradech opět nabízí dvě řady - zábavnou a pro náročného diváka. Diváci se mohou mimo jiné těšit na pražská divadla Ungelt, Kalich, Rokoko, ale také na Národní divadlo. Z hereckých osobností přijedou Jiřina Bohdalová, Saša Rašilov, Hana Maciuchová, Maroš Kramár, Zuzana Bydžovská, Oldřich Kaiser, Eva Holubová nebo František Němec.