V podzemí budou řinčet zbraně

Sérii speciálních prohlídek jihlavských katakomb obohatí ještě jeden bonus. Podzemní koncert středověké kapely.

Nejen hlasy návštěvníků a průvodců, ale i řinčení středověkých zbraní se čas od času nese jihlavskými katakombami. Další takové zpestření prohlídek je naplánované na sobotu 22. srpna. Tentokrát se navíc
šermíři setkají s hudebníky. „Náš spolek se zaměřuje na střelbu ze středověkých palných zbraní. V podzemí ale nepřipadá v úvahu, tam se bude šermovat. I tak je třesk zbraní nápor na ucho diváka,“ říká David Kočka. Ten je představitelem dobrého rytíře Davida z Kocensteinu a v podzemí se utká se zlým rytířem, bránícím katakomby před vetřelci.
Historické prohlídky budou tři: od jedenácti a pak od čtrnácti a šestnácti hodin.

Večer se bude hrát
V sedm hodin večer pak v největší zpřístupněné místnosti podzemí rozezní repliky starých dechových i strunných nástrojů exotických jmen. Chrota, kobza, trumšajt, chalumeau… „Hrajeme teprve druhou sezonu, na Jihlavsku budeme mít premiéru,“ říká Ivo Horák, jedez z členů liberecké skupiny Subulcus.
V jihlavském podzemí jsou koncerty výjimečné. Před dvěma lety tam hrál písničkář Pepa Nos a atmosféra ho strhla tak, že vystoupení protáhl na dvojnásobek.
Subulcus hraje na repliky starých nástrojů, z nichž některé postavil Havlík vlastnoručně. „Nepovažuji se za žádného mistra nástrojáře. Na naše hraní ale instrumenty stačí,“ směje se Horák.