V Praze přistál boeing ČSA převlečený do historického kabátu tupolevu

Boeing 737 v retro nátěru z roku 1957

Boeing 737 v retro nátěru z roku 1957 Zdroj: ctk

(VIDEO) Jeden z Boeingů 737-500 Českých aerolinií, který už potřeboval výměnu laku, se dočkal výjimečné pocty: společnost totiž vyšla vstříc přání českých leteckých fanoušků a v anglickém Bournemouthu nechala stroj přelakovat do původího nátěru, jaký byl na prvním proudovém letadle ČSA v roce 1957. Boeing, který dnes přistál v Praze tak rozehřál srdce nostalgikům a připomněl Tupolev Tu-104A imatrikulační značky OK-LDA.

Letadlo v retro designu dnes v Praze po 15. hodině přivítala slavobrána z vodních děl a objektivy médií. Tupolev Tu-104A odstartoval z Ruzyně poprvé ke svému pravidelnému letu do Moskvy dne 9. prosince 1957. „Příští rok uběhne od této události 55 let. Při této příležitosti se České aerolinie rozhodly splnit četná přání leteckých příznivců a zařadit do svého letového parku jedno letadlo v 'historickém kabátu',“ řekla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

První komerční let retro boeingu se uskuteční 30. listopadu ráno, a to na lince do Stockholmu. Od 10. prosince bude zajišťovat pravidelné lety, které České aerolinie vypravují z Bratislavy.

Tupolev 104A Československých aeroliniíTupolev 104A Československých aerolinií | www.aviation-fan-club.comAutentický snímek Tupolevu 104A OK-LDA Československých aerolinií

Proudový Tupolev Tu-104A byly po slavnostní moskevské premiéře nasazen v srpnu 1958 na lince do Káhiry a v následujícím roce začal létat do Bombaje. Tento typ letadla sloužil i na mnohých jiných tratích, například létal také první linku ČSA na jižní polokouli, která vedla přes Káhiru a Bombaj do Rangúnu, Phom-Penhu a Djakarty. ČSA provozovaly celkem šest letounů Tu-104A a stroje byly upraveny pro 80 cestujících. Amatérské video ze slavnostního přistání retro boeingu