V Praze stagnují ceny pozemků pro komerční účely

Ceny pozemků pro komerční využití v Praze stagnují nebo rostou jen mírně. Naopak stoupají ceny parcel pro stavbu rodinných domů. Vyplývá to z návrhu vyhlášky, která určuje cenovou mapu stavebních pozemků v Praze na rok 2012. Odsouhlasila ji rada hlavního města, schválit ji musí i zastupitelstvo, informovala radní Aleksandra Udženija (ODS).

„Základem cenové mapy jsou konkrétní sjednané ceny stavebních pozemků obsažené v kupních smlouvách,“ uvedla Udženija. Úředníci využili při tvorbě mapy údaje z katastrálního úřadu i ze smluv, které město loni a letos uzavřelo. Z této analýzy vyplynulo, že stagnují, až mírně rostou pozemky s komerčním využitím a zpomalilo se tempo růstu pozemků pro výstavbu bytových domů.

Naopak pokračuje růst cen parcel určených pro výstavbu rodinných domů, a to zejména v prolukách rezidenčních lokalit. Hlavní město zohledňuje cenovou mapu při prodeji pozemků, mapa má význam i pro znalce, kteří pozemky oceňují. Mapa je tak vlastně odrazem toho, co se děje na trhu s realitami.