V Přerově a v Hranicích hledají primátora a starostu

Volby v Přerově i v Hranicích skončily vítězstvím sociálních demokratů. Přesto mohou v obou městech skončit v opozici. Alespoň tak se to rýsovalo v pondělí.

Přerov

Už v neděli totiž jednali o spolupráci zástupci strany Společně pro Přerov, občanských demokratů, TOP 09 a lidovců, kteří dali dohromady nadpoloviční počet křesel v zastupitelstvu. „Shodli jsme se na společném profilu i na tom, že by čtyřkoalice byla možná,“ řekl lídr Společně pro Přerov Vladimír Puchalský.

Sociální demokraté se už v pondělí smiřovali s tím, že zůstanou v opozici. „Nedá se nic dělat,“ reagoval šéf přerovských sociálních demokratů Václav Zatloukal. V opozici by zůstali i komunisté.

„Nechce se mi ale věřit, že by čtyřkoalice našla společnou řeč. Vždyť někteří lidé z těchto stran na sebe v minulém zastupitelstvu útočili,“ uvedl v pondělí lídr komunistů Josef Nekl.

Hranice

Také v Hranicích lídři stran vyjednávají. I když ve městě zvítězili sociální demokraté, nové vedení města se snaží sestavit i strana Hranice 2000. Klíčovou stranou jsou občanští demokraté. Potřebují ji obě strany, které usilují o vedení města.

„Těžko spekulovat, jak to dopadne. Jsem mírně optimistický,“ sdělil lídr Hranice 2000 Vladimír Juračka.

Opatrný je i lídr občanských demokratů Miroslav Wildner. „Stále jednáme,“ řekl. Podobně se vyjádřila i jednička sociálních demokratů Radka Ondriášová. Zastupitelstvo, které zvolí vedení města, zasedne asi 11. listopadu.