V Prioru nákup jen v podzemí

Obchodní dům zavřel a je v rekonstrukci. Ta jej promění v moderní prosklenou Galerii Moritz.

Bez některých oblíbených obchodů se minimálně do listopadu musejí obejít Olomoučané, kteří byli zvyklí nakupovat v olomouckém Prioru. Betonová stavba v sousedství gotického kostela svatého Mořice prochází přeměnou v prosklenou nákupní Galerii Moritz a prodejci tak museli dočasně budovu vyklidit. Někteří z nich se chtějí vrátit, jiní zde však definitivně končí.

Jediným obchodem, který nyní ve stavebníky „ovládané“ budově funguje, je samoobsluha v suterénu, která má samostatný vchod z ulice 28. října. Čas, kdy se i regály této prodejny vyprázdní, zatím není jasný.

„Bude záležet na tom, jak rychlé budou stavební práce, ale i na postupu samotné prodejny. Předpokládáme, že samoobsluhu uzavřeme nejpozději do začátku letních prázdnin,“ míní ředitel Prioru Dušan Hric.

Ostatní obchodníci si už definitivně sbalili a namísto prodavačů ledniček, šanonů či kravat teď v legendárním betonovém kolosu „úřadují“ stavební stroje. Už na podzim by měly vnitřní prostory lákat zákazníky modernější vizáží.

Nabídku zachovají

Najdou tady lidé zboží, na které byli zvyklí? Podle ředitele obchodního domu ano. Do nové obchodní galerie se má vrátit zhruba polovina původních obchodníků.

„Širokou nabídku sortimentu zachováme. Rozhodně se z obchodního domu nestane žádná hadrárna,“ ujistil šéf Prioru. Zůstanou tak domácí potřeby, papírnictví i květinářství. „Navíc přibudou obchody nové, které zákazníci určitě uvítají. Například lékárna, oční optika, ale i rychlé občerstvení,“ řekl Hric.

Návštěvníci nového centra nepřijdou ani o posezení v kavárně. Tu dosavadní ale nahradí větší podnik. Štamgasti zvyklí na vyhlášenou kávu nebo horké maliny si již brzy mohou zajít do domu na rohu Mozartovy ulice a třídy Svornosti, kde bude mít kavárna nový domov. V přízemí už kavárníci nové prostory připravují.

K obchodníkům, kteří se do bývalého Prioru vrátí, patří prodejce fotoaparátů. „Už bezmála tři roky jsme počítali s rekonstrukcí Prioru. Proto jsme si našli prodejnu v Pekařské ulici a provozovali ji souběžně s tou v Prioru. Využívali jsme letáky i další možnosti, abychom zákazníky na změnu připravili, a devadesát procent lidí se k nám vrací,“ popsal aktuální situaci manažer prodejen Fotolab.cz Milan Maršálek.

Návrat obchodu do nového obchodního domu má už firma domluvený. Budoucí prodejna Fotolabu má stát o pár metrů dál od svého někdejšího místa.

Rekonstrukce Prioru měla původně začít už v roce 2010. Jenomže kvůli administrativním průtahům a námitkám má zpoždění. Betonová budova budila rozpory od samého začátku až dodnes. Někteří Olomoučané si na stavbu zvykli, jiní ji považují za socialistický přežitek. Autor původního obchodního domu Jan Melichar již dříve upozorňoval, že architektonický styl brutalismu nepochází ze socialistických nákresů, ale z Francie.

Sklo místo betonu

Nový návrh architekta Miroslava Pospíšila přeměňuje betonovou stavbu na prosklenou Galerii Moritz. Počítá i s odstraněním podloubí u tramvajové zastávky. Chce také zvelebit zanedbaný prostor mezi kostelem a obchodním domem, který byl dosud jedním ze zanedbaných míst v památkové rezervaci. Zásobování povede přímo do Prioru a bude oddělené novou zdí.

První kroky na cestě od betonu ke sklu se odehrávají v těchto dnech. Prozrazuje to stavební ruch uvnitř budovy, v níž teď odstraňují staré vedení, kovové součásti, odpad a starou vzduchotechniku.

„Pak nastane bourání pater. Díry na eskalátory budou na jiných místech. Mezitím nás čeká i demontáž betonového pláště, při jeho sundávání těžkou technikou bude zřejmě zavřená celá ulice,“ předpokládá Hric.