V případě tendrů IT je obviněno dohromady 20 lidí a osm firem

Paragrafy, paragrafy, paragrafy

Paragrafy, paragrafy, paragrafy Zdroj: archiv

V souvislosti s kauzou týkající se zakázek na informační systémy je podle žalobců obviněno 20 lidí a osm firem. Kromě deseti manažerů, jak uvedl server Echo24, je obviněno v mírnější právní kvalifikaci dalších deset lidí. Všichni jsou stíháni na svobodě.

Podle žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petra Šeredy manipulovali s veřejnými zakázkami, hlavní větev podezřelých čelí obvinění z účasti na organizované zločinecké skupině. Usnesení o zahájení trestního stíhání se doručovalo tento týden.

„Bylo obviněno deset fyzických a osm právnických osob. Jde o hlavní větev případu, jsou to osoby obviněné pro účast na organizované zločinecké skupině, což znamená, že jednaly v nějaké koordinaci, fungovala mezi nimi dělba činností. Poté byla obviněna ještě skupina deseti fyzických osob, které nebyly členy této organizované zločinecké skupiny a podílely se na trestné činnosti v různém rozsahu. Použita je u nich mírnější právní kvalifikace,“ uvedl státní zástupce Petr Šereda.

Manipulace se zakázkami

Policie podle serveru Echo24 stíhá mimo jiné majitele společnosti Tesco SW a z firem dále AutoCont, Gordic, Mois, Merit Group, A-Scan, Eunice Consulting a telekomunikační společnost Telefónica O2. Podezřelí jsou z účasti na organizované zločinecké skupině, sjednávání výhod při veřejných soutěžích, poškození zájmů Evropské unie a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, píše Echo24.

„Obviněným je kladena za vinu manipulace s celým průběhem veřejných zakázek od fáze její přípravy, tvorby zadávací dokumentace až po samotný průběh veřejných zakázek,“ doplnil státní zástupce Šereda.

Mluvčí Tesco SW Tomáš Jelínek řekl, že nikdo ze zaměstnanců či členů vedení firmy žádné obvinění neobdržel. „Vedení společnosti je přesvědčeno, že všichni pracovníci firmy postupovali dle zákona a je připraveno toto stanovisko obhájit u soudu. Celou věc vnímáme jako důsledek konkurenčního boje. Zpráva v médiích o obvinění Josefa Tesaříka, generálního ředitele a majitele Tesco SW, není pravdivá,“ uvedl Jelínek.

Dotace na datové sítě

Obvinění kvůli evropským dotacím a zakázkám na informační systémy souvisí se zátahem protikorupční policie z loňského září. Policisté byli například na radnicích v Olomouci, Přerově a ve Zlíně i v sídle olomoucké firmy Tesco SW. Policejní akce se týkala také hejtmanství ve Zlíně a Olomouci. Podle Petra Šeredy bylo prohlídek 40. Případ se údajně týká tendrů Integrovaného operačního programu ministerstva vnitra. Šlo o dotace mimo jiné na vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci služeb radnic.

Podle žalobců jsou v případu naplánovány výslechy mnoha svědků, dobu vyšetřování zatím státní zástupci nedokázali odhadnout. Záleží podle nich i na strategii obhajoby.