V Roztokách vzniká vědeckotechnický park

V Roztokách u Prahy vzniká nákladem téměř půlmiliardy korun nový vědeckotechnický park. Stavbu této významné instituce navštívili tento týden představitelé Českého vysokého učení technického, hlavního partnera projektu, v čele s děkanem Fakulty strojní prof. Ing. Václavem Hrdličkou, CSc., dále zástupci agentury Czechinvest, Komerční banky, která projekt spolufinancuje, místní samosprávy a další hosté.

Iniciátorem vzniku Vědeckotechnického parku Roztoky je společnost Trigema. Vědeckotechnický park bude mít celkovou užitnou plochu 4200 metrů čtverečních. Ve spolupráci s ČVUT a s podnikatelským sektorem se bude zabývat výzkumem a vývojem spalovacích motorů pro automobily, motorů s alternativními pohony i konstrukcí vozidlových převodovek. „Vědeckotechnický parku poskytne partnerům optimální prostředí pro rozvoj jejich inovačních aktivit a potřebné kapacity pro účely aplikovaného výzkumu a vývoje,“ uvedl hlavní manažer projektu Hugo Jandl.

„Vědeckotechnický park Roztoky je ukázkou využití synergického efektu“, upozornil Jan Macek, vedoucí Výzkumného centra automobilů a spalovacích motorů Josefa Božka. „Dochází zde k propojení podnikatelské a akademické sféry s využitím dvou různých dotací.“ „Technologická zařízení ČVUT ve VTP Roztoky, pořízená s pomocí dotace z operačního programu VaVpI (Výzkum a vývoj pro inovace) budou mít hodnotu 196 miliónů Kč,“ doplnil Bohumil Mareš ze strojní fakulty ČVUT.

Kromě vlastních finančních zdrojů Trigemy je realizace stavební části projektu podpořena dotací z operačního programu Podnikání a inovace. „Stavby vědeckotechnických parků a další infrastruktury nezbytné pro inovační firmy podporuje v České republice program Prosperita, ze kterého čerpá i roztocký projekt. Právě dnes také Ministerstvo průmyslu a obchodu otevřelo nejméně do roku 2014 poslední příležitost získat z tohoto programu další podporu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

„Celkem jsou v programu připravené čtyři miliardy korun. Jeden každý projekt přitom může od Evropské unie získat až 400 milionů korun,“ upřesňuje Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Ministerstva průmyslu a obchodu. Čerpání dotace zprostředkovala agentura Czechinvest. „CzechInvest v poslední době klade důraz na projekty s vyšší přidanou hodnotou. Od velkých výrobních projektů jdeme směrem k high-tech, výzkumu, vývoji a inovacím. Podporujeme projekty, které propojují akademickou a podnikatelskou sféru, čehož je vědeckotechnický park v Roztokách příkladem,“ upozorňuje generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

Na financování projektu se rovněž podílela Komerční banka formou investičního úvěru včetně dalších bankovních produktů a služeb. „Jsme velmi rádi, že díky vysoké kvalitě našeho programu KB EU Point jsme mohli nabídnout také na míru šitý individuální poradenský servis pro oblast financování projektu v propojení s dotačním sektorem“, uvedl Vladimír Jeřábek, člen představenstva a náměstek generálního ředitele. „Velmi jsme ocenili vysoce kvalitní spolupráci s iniciátorem projektu, společností Trigema,“ doplnil Vladimír Jeřábek.“ Jak uvedl generální ředitel společnosti Trigema Marcel Soural, bude provoz roztockého Vědeckotechnického parku Roztoky zahájen v září letošního roku.