V termálu se dá plavat i za svitu svíček

Teplá slaná voda, vířivé proudy a podvodní trysky umějí z těla odplavit všechen stres a starosti.

Termální bazény Wellness Horal v turistickém resortu Valachy ve Velkých Karlovicích jsou v podzimních a zimních měsících místem pro dokonalou relaxaci. Ne nadarmo jim poslalo téměř osm stovek lidí svůj hlas v soutěži Centrály cestovního ruchu České republiky Czechtourism, cenách Kudy z nudy. Termální bazény ve Velkých Karlovicích nakonec v celostátní konkurenci zvítězily v kategorii Podnikatelský počin a stejně tak se staly nejoblíbenějším turistickým cílem na východní Moravě.

„Je to místo, kde si skutečně odpočinu. Na první návštěvu termálních bazénů jsme se před pár měsíci vydali v plné sestavě, to znamená dva dospělí a tři děti. Všichni jsme si to užili. Děti byly nadšené z divoké řeky, která obtéká kolem jeskyně s vodopádem. Voda byla úžasně teplá a nejvíc jsme ocenili to, že stejně teplý byl i vzduch, takže děti se pak na suchu neklepaly zimou. Všichni jsme byli krásně prohřátí. Na další návštěvu jsme se ale už vypravili s manželkou sami. A to byl teprve ten pravý relax,“ podotýká s úsměvem Tomáš Javora ze Zlína.

Výhled do údolí

Termální bazény jsou součástí relaxačního centra v hotelu Horal. Vodní svět je umístěn v prosklené hale s výhledem do údolí Velkých Karlovic a díky příznivé orientaci svahu svítí dovnitř většinu dne slunce. Součástí komplexu je plavecký bazén dlouhý dvacet metrů. Voda v něm je o něco chladnější, má osmadvacet stupňů. Relaxační bazén má příjemných šestatřicet stupňů. Jeho součástí jsou vodní atrakce jako divoká řeka, jeskyně či masážní lavice. Stejně teplá voda je i v dětském bazénku. U bazénu je otevřen Vital bar. Pod prosklenou střechou jsou lehátka a v teplejším počasí se dá odpočívat venku na terase.

„Bazény se plní vodou z vlastního vrtu ze stometrové hloubky. Vzhledem k vysoké kvalitě vody ji chemicky neupravujeme, jen dohříváme k teplotě termálních pramenů. Voda obsahuje minerální látky, které mají příznivé účinky na kožní nemoci. Blahodárný vliv ještě násobí použití soli,“ uvedl Martin Pařízek, ředitel Wellness Horal.

Velký zájem

Kapacita termálních bazénů je sto třicet osob. Do areálu letos zavítalo přes čtyřiatřicet tisíc platících návštěvníků a k tomu přibližně jednou tolik hotelových hostů, kteří mají vstup zdarma nebo se slevou. Rekordní byl 31. červenec, kdy se v bazénech během jediného dne vystřídalo 746 lidí.

„Termální bazény se od samého začátku těší velkému zájmu návštěvníků Beskyd, přesto je pro nás nedávné vítězství v konkurenci mnoha dalších atraktivních nabídek Česka příjemným překvapením,“ tvrdí Pařízek. Vítězství je podle něj o to cennější, že se při zahájení výstavby před dvěma lety objevily hlasy, jestli si podobná služba v Beskydech může najít svou klientelu.

Lyžovačka s plaváním

„Bazény výrazně rozšířily možnosti nejen pro naše hosty, ale i ty z okolních hotelů, kteří tuto nabídku vítají zvláště v nepříznivém počasí. Nejvíc jsme to pocítili v únoru při oblevě a v chladných červencových dnech. Jezdí se k nám ale „na otočku“ vykoupat i lidé z blízkého okolí. V zimě jsme díky bazénům obohatili nabídku lyžařům, kteří v bonusové akci „Lyžuj a plav“ získali k vybranému skipasu do areálu Razula hodinový vstup do bazénů zdarma. Letos budeme tuto akci opakovat,“ dodal Pařízek.

Podzimní specialitou termálních bazénů a wellnessu na Horalu se stalo noční saunování. Každou první sobotu v měsíci je tam Saunová noc -koupání a saunování za svitu svíček. „Obvykle máme otevřeno do deseti večer, návštěvníci ale mohou za zvýhodněné ceny zůstat až do půlnoci. Připravíme pro ně pití a vitaminový program s ovocnými mísami. S přítomnými pracovníky také mohou konzultovat zásady správného saunování,“ popsal Pařízek. Nejbližší Saunová noc je v sobotu 3. prosince.

Vedle termálních bazénů je součástí Wellness Horal klimatizované kardio fitness studio a saunový svět se širokou nabídkou procedur a masáží s rodilými Thajkami, Srílančany a Filipínkami. Současně s budováním bazénů byly letos rozšířeny i prostory saunového světa o novou odpočívárnu, venkovní whirlpool a ochlazovací bazén a velkou finskou saunu Dome, kde jsou od léta nabízeny saunovací ceremoniály.

Termální bazény nabízí zvýhodněné vstupenky rodinám s dětmi - například dva dospělí s až třemi dětmi zaplatí za dvě hodiny 400 Kč a slevy mají i lidé nad pětapadesát let. Oslavenci v den narozenin mají vstup zdarma.

KUDY Z NUDY 2011 NA VÝCHODNÍ MORAVĚ

1. Termální bazény Wellness Horal 778 hlasů
2. Arcibiskupský zámek v Kroměříži 698
3. Lázně Luhačovice 673
4. Zámek Buchlovice 668
5. Aquapark Uherské Hradiště 648
6. Městečko pod Radhoštěm 624
7. Wellness pobyty v novém spa Soláň 525