V U. Hradišti se poprvé uskuteční festival věnovaný veganství

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V kině Hvězda v Uherském Hradišti se v sobotu 19. září uskuteční první ročník festivalu Veg Fest.

Příznivci „jídla bez krutosti“ se mohou těšit na ochutnávku veganské kuchyně spojenou s přednáškami, uvedla mediální a programová pracovnice Městských kin Uherské Hradiště Alžběta Medlová.

Veganství je radikální verzí vegetariánství. Vegani, nebo také vegetaliáni, nejenže nejedí maso, ale na rozdíl od vegetariánů odmítají i mléko, vejce, med a všechny potraviny pocházející ze živočišné říše. Mnozí se neomezují na takový způsob výživy, ale řídí se stejnými pravidly i v běžném životě: neoblékají žádný kožený výrobek a nepoužívají kosmetiku testovanou na zvířatech.

Festival v Uherském Hradišti se podle organizátorů inspiroval oblíbenými Vege-najts, které se pravidelně konají v kině Máj v nedalekém Uherském Brodě. Festival ve foyer a atriu kina Hvězda začne v 15:00. Podle Medlové nabídne například přednášku Veganství bez obalu, jejímž tématem bude etický, environmentální a zdravotní rozměr veganství.

Návštěvníci se seznámí s historií tohoto trendu v obživě dnešní generace, dopadem na životní prostředí i s fyzickými výkony vyznavačů zdravého životního stylu. „Pojídat přitom můžete bezmasé pochoutky, a to jak od zkušených veganských kuchařů, tak od laiků. Přinést vlastní výrobky může na společný raut každý ochotný návštěvník,“ uvedla Medlová.

V závěru večera vystoupí na kopuli kina alternativní kapela SkipKate z Uherského Hradiště. Dobrovolné vstupné poputuje na provoz kočičího útulku.