V Zahradě zmenší Jizeru či Chlum

Podzimní výstava dětem představí přírodní krásy Mladoboleslavska.

Řeka Jizera, zalesněný kopec Chlum i chráněná krajinná oblast Radouč. To vše uvidí děti od 18. do 22. října ve zmenšené podobě v Zahradě Domu dětí a mládeže v Jaselské ulici.
„Lokality jakoby přeneseme do Zahrady. Některé děti se třeba na Chlum normálně nedostanou. V menším měřítku jej uvidí u nás. Radouč vybudujeme na zadní zahradě. Jizera bude ve skleníku. Pokusíme se ji udělat stejně širokou jako ve skutečnosti. Chybět nebudou ryby, ptáci ani zvuky. Laťku jsme si dali hodně vysoko,“ řekla pracovnice Zahrady Jaroslava Mincbergerová.

Místo výstavy stezka

Rok v přírodě navazuje na předchozí ročníky. Původní výstava plodů podzimu se proměnila v naučnou stezku pro děti. „Je to pro ně lepší. Mohou si na vše sáhnout, jakýkoliv plod mohou vzít do ruky. Klidně si mohou i hrát. Na výstavě jenom chodily a koukaly. Proto to děláme už dva roky jako prohlídku s průvodcem, při které se děti také něco naučí,“ vysvětlila Mincbergerová.
Stezka byla pokaždé v interiérech Zahrady. Loni se poprvé přesunula mimo budovu.

Boleslavská příroda

„Procházeli jsme zahradou, lesem, polem a rybníkem. Letos budou prostředí jenom tři. Úmyslně jsme vybrali boleslavské lokality. Děti seznámíme s místy, která mají na dosah ruky. Mohou tam jít na procházku s rodiči. Chceme, aby poznaly okolí, kde žijí a co okolo nich je. K Jizeře se třeba dostanou, ale vědí, že tam žije kapr, štika, ledňáček, kormorán nebo volavka? Každé místo je jiné, každý les je jiný, proto jsme se zaměřili na Mladou Boleslav,“ řekla Mincbergerová.
Děti se mohou těšit na poznávání stop zvířat. U Jizery to bude stopa kachny divoké, na Radouči se děti seznámí s králíky a sysly. „Budeme od dětí chtít, aby tato dvě zvířata rozpoznaly. V lese se seznámí se stromy i zvěří. Určitě připravíme i hmatové boxy s plody podzimní přírody, v nichž budou malí návštěvníci hádat, co zrovna drží v ruce,“ řekla Mincbergerová.
Rok v přírodě je akce pro děti předškolního věku a děti mladšího školního věku. Školky, mateřský klub i kroužky jsou hlášené dopředu, ale může přijít kdokoliv. „Nebráníme se tomu, když zavolá skupina rodičů s dětmi, že přijdou odpoledne. Rádi se jich ujmeme a výstavu s nimi projdeme,“ doplnila Mincbergerová.

Rok v přírodě pro rodiče

Další částí programu je Podzimní pětilístek. Podvečerní pořad je nejen pro předškoláky, ale i jejich rodiče.
S trojicí zvířátek se projdou naučnou stezkou. Pořad začíná ve čtvrtek 21. října ve čtyři hodiny odpoledne a končí v půl šesté večer.

Rok v přírodě v Zahradě DDM

výstava Rok v přírodě se koná od pondělí 18. do pátku 22. října
výstava je otevřená vždy od osmi hodin ráno do pěti hodin odpoledne
stezka je určená pro mateřské i základní školy i další zájemce
délka prohlídky je pětačtyřicet minut
rezervace termínů v Zahradě přijímají do 15. října