V žebříčku virtuálních boháčů je drak, kačer i jaderný magnát Burns

Miliardář Montgomery Burns ze seriálu Simpsonovi

Miliardář Montgomery Burns ze seriálu Simpsonovi Zdroj: Profimedia.cz

drak Šmak
Kačeří Strýček Skrblík
Občan Kane
Forrest Gump
Charles Montgomery Burns
5
Fotogalerie
Americký časopis Forbes, známý sestavováním žebříčků největších světových boháčů, dal k lepšímu nové vydání svého seznamu "virtuálních" miliardářů. Zařadil do něj vymyšlené postavy z románů, kreslených filmů, seriálů a komiksů, jejichž "majetek" složitě odvodil z charakteru jednotlivých postav a z jejich příběhů. Kde byli autoři v koncích, pomohla jim fantazie.

Žebříčku vévodí patnáct figur, jejichž majetek by podle Forbesu mohl dosahovat částky 209,5 miliardy dolarů. V čele je rudozlatý drak Šmak, hlavní záporná postava románu J. R. R. Tolkiena Hobit. Drakův majetek, jehož součástí jsou prý hlavně mince, drahokamy a starožitnosti, odhadl Forbes na 62 miliard dolarů.

S téměř 52 miliardami hned za ním následuje postava z kreslených příběhů Walta Disneye Držgrešle Hamoun, označovaná za nejbohatší kachnu na světě. Ctižádostivý a nemilosrdný kačer není vzorem ctihodného podnikatele, protože ke svému bohatství přišel díky mazanosti a podvodům.

Do seznamu se dostal i Charles Foster Kane, mediální magnát z legendárního filmu Orsona Wellese Občan Kane. Démon americké žluté žurnalistiky, pohádkově zámožný a nakonec všemi opuštěný, by podle odhadu Forbesu mohl disponovat majetkem kolem osmi miliard dolarů.

S téměř šesti miliardami mu konkuruje Forrest Gump ze známého stejnojmenného filmu, který prý díky své šťastné povaze mohl někdy v roce 1980 získat 0,5 procenta akcií firmy Apple. Koneckonců spoluzakladatel firmy Steve Jobs prý chtěl vyvinout iPad „tak jednoduchý, aby ho zvládl i Forrest Gump“.

Cynický jaderný magnát Burns ze Springfieldu se vešel do patnáctky

Mezi patnáctkou nejbohatších je také Charles Montgomery Burns, fiktivní postava z amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Nejbohatší obyvatel Springfieldu, prototyp chamtivého sobce, shromáždil prý majetek za 1,3 miliardy dolarů. Z masa a kostí je naproti tomu Mexičan Carlos Slim Helú, mexický telekomunikační magnát považovaný za nejzámožnějšího mezi živými lidmi. Forbes letos jeho jmění odhadl na 69 miliard dolarů. Přisoudil mu tak o sedm miliard víc než Tolkienově draku Šmakovi.