Válka pokazila Hraničanům turistickou sezonu

První reakce Hraničanů na válečný konflikt v roce 1914 připomínaly spíš znechucení z deštivého počasí v oblíbeném letovisku než šok z krvavé války.

Hranice | Situaci na začátku první světové války před 95 lety na Přerovsku uceleně zmapoval český týdeník Přerovský obzor. O vyhlášení války Přerovský obzor informoval zvláštním vydáním 30. července 1914. Zveřejnil Císařský manifest ‚Mým národům‘, kterým František Josef I. oznámil, že se rozhodl vyhlásit válku Srbsku. Ještě ten den odpoledne vyšlo další číslo. „Jeho obsah lze nazvat chlácholením. Vyjadřovalo naději, že válka zůstane lokálním konfliktem se Srbskem, že půjde jen o krátkou trestnou výpravu a mobilizovaní se brzy, živí a zdraví, vrátí domů,“ uvedl historik Václav Bednář.
První reakce Hraničanů na konflikt připomíná podle Bednáře spíš znechucení z deštivého počasí v oblíbeném letovisku než šok z krvavé války. Přerovský obzor o situaci v Hranicích píše: „Rozruch mobilizační v našem městě je velký. Všude jeví se jakýsi chvat a zvláště mnoho letních návštěvníků odjíždí. Litujeme, že právě letos, kdy letních návštěvníků je velice mnoho, se to vše pokazilo.“ Ruský spojenec Srbů ale nečekaně zaútočil na Halič a Morava se koncem srpna 1914 ocitla v ohrožení. „Hraničané se panicky obávali ruských kozáků. Ranění, kteří z Haliče přijížděli do vojenských nemocnic ve městě, přinášeli hrůzostrašné zprávy o dobíjení těžce raněných bajonety. Na válečné poměry střízlivý Přerovský obzor přetiskl tyto děsivé zprávy 23. srpna 1914,“ dodal Bednář. Koncem srpna nikoho nenapadlo, že válečné šílenství potrvá čtyři roky.
Jenže válečný konflikt se Srbskem dostal už začátkem září 1914 označení Velká válka a poté zlověstný název 1. světová válka. „Hranice se změnily v obrovskou vojenskou nemocnici a každý volný byt zaplnili utečenci z Haliče. Není divu, že koncem srpna začalo váznout zásobování Hranic,“ řekl Bednář. Kromě toho zněly městem stále častěji zvony, které oznamovaly smrt místních mužů na frontě. Lidé ve městě byli rozčarovaní z nesmyslného konfliktu.