Vdovám pomáhá Svatá Barbora

Nadace Svatá Barbora pomáhá už šestým rokem dětem, jejichž rodiče zemřeli při důlních neštěstích.

Při výbuchu metanu na Dole 1. máj zahynulo v roce 1990 třicet horníků. Byl mezi nimi i manžel Marty Szamaránské. Žena zůstala sama se čtyřmi dětmi. V době, kdy jí chyběly peníze, jí pomohla Svatá Barbora, občanské sdružení, jenž pomáhá dětem, kterým zemřel otec při práci na šachtě. „Byla náhoda, že jsme na Barborku narazili. Synové už byli ženatí a doma se mnou zůstala už jen dcera Kateřina. Navštěvovala soukromou školu a já přišla o práci,“ řekla Szamaránská. Kvůli nedostatku peněz musela dcera opustit soukromou školu, kterou studovala. „Když se jednou vrátila z Karvinské hornické nemocnice, zářila štěstím. Narazila tam na plakát nadace Svatá Barbora. Přemlouvala mě, ať tam zavolám, že nám možná pomůžou. Mírnila jsme její nadšení. Myslela jsem si, že se nás to netýká. Barbora vznikla až v roce 2004, a co se stalo předtím, ji nebude zajímat,“ uvedla Szamaránská. Nadace pomohla také se školným

Lidé z nadace odpověděli okamžitě a zaplatili dceři školné .„Bylo to obrovské překvapení. Zachránili nás ne za pět minut dvanáct, ale za vteřinu dvanáct. Tehdy jsem řekla, že Svaté Barborce pomůžu s čímkoli. Člověk nemůže jen brát, musí i dávat,“ řekla Szamaránská. A s prací začala okamžitě. Založila výbor maminek v Občanském sdružení Svatá Barbora. Pomáhá plánovat akce a také spolupracuje s ostatními maminkami, které potřebují pomoc. Jejich požadavky a dotazy předkládá výboru.
Práce maminek si váží i předseda nadace Svatá Barbora Vladislav Sobol, který s nimi často přichází do kontaktu. „Je to takový náš neoficiální poradní orgán. Maminky totiž vědí nejlépe, co jejich děti potřebují,“ řekl Sobol. Sdružení se stará i o děti Poláků a Slováků, jejichž otcové zahynuli na šachtách na Karvinsku. Ročně pomůže stovce sirotků.„Pomáháme dětem nejrůznějšího věku. Máme tady miminka i studenty do šestadvaceti let,“ upřesnil Sobol. Děti díky Barborce nepřijdou o své kroužky nebo školy. „Maminky mladších dětí nejčastěji potřebují pomoc se zaplacením škol v přírodě, lyžařských výcviků nebo s placením kroužků. Talentovaným dětem platíme i školné na uměleckých školách,“ vysvětlil Sobol. Starší děti potřebují zase zaplatit ubytování na kolejích a internátech, odbornou literaturu, kterou potřebují ke studiu. Některé mohly díky nadaci vyjet třeba na jazykový kurz v cizině. „Díky Barborce jsem mohla měsíc studovat angličtinu přímo v Anglii. Moc jí za to děkuji. Samy s mamkou bychom si to jen těžko mohli dovolit,“ přiblížila pomoc Iva Šobrová.

Svatá Barbora pomůže všem

Barbora však nezapomíná ani na rekreaci či ozdravné pobyty. „Strávili jsme se synem krásnou dovolenou u moře. Jsem ráda, protože sama bych na ni nenašetřila. Synovi pobyt prospěl, konečně byl na zdravém vzduchu. Dokonce si tam našel nové kamarády. No a já jsem si trošku odpočinula,“ řekla další z maminek Monika Švecová.
Szamaránské je líto, že některé maminky, které zůstaly bez manžela, si do Barborky ještě nenašly cestu. „Přála bych si jedno. Aby maminky, které se u nás nikdy neukázaly, věděly, že Svatá Barbora je tady i pro ně. Určitě jim to pomůžeme,“ přeje si Szamaránská.