Ve filmu o Železné lady září hlavně ona

Meryl Streepová v roli Margaret Thatcherové

Meryl Streepová v roli Margaret Thatcherové Zdroj: bioscop

Snímek Železná lady dostal dva Oskary, oba zaslouženě. Právě díky schopnostem, nejen imitačním, oceněné Meryl Streepové a práci maskérů tu slavná americká herečka tak pozoruhodně mizí v obrazu sveřepé britské političky, která vypadá jako Margaret Thatcherová, i v obrazu staré ženy vzpomínající na svou minulost.

Mezi těmito obrazy místy nevyváženě přeskakuje film, v němž právě a pouze výkony Streepové a maskérů jsou ty části, které nikdo nezpochybňuje. Zbytek dokazuje, že nakládání s velmi kontroverzní a stále žijící osobností je samo o sobě ošidné.

Železnou lady je navzdory zdání a použití skutečných jmen lepší nepovažovat za biografii. Ostatně skoro polovina filmu není založena na faktech, ale na představě scenáristky Abi Morganové, jak by asi bývalá britská premiérka mohla žít dneska, po osmdesátce, po ztrátě svého manžela, pomalu ztrácející zdraví i rozum. Takové zobrazení proslule neústupné a tvrdé političky rozčiluje její příznivce. Odpůrce zase irituje, s jakou povrchností a jednostranností se tu zmiňují klíčové události její éry (boj s IRA, boj o Falklandy, boj s odbory…) a jaká zarputilá hrdinka nepochopená světem tu z ní vychází.

Autorky, mezi něž patří i režisérka Phyllida Lloydová, samozřejmě dokážou vysvětlit, že natočily prostě subjektivní pohled. A že jejich film je vlastně o bezmoci kdysi mocných a o rekapitulaci prožitého života někoho, kdo tak moc usiloval o smysl vlastní existence. Film smutně decentní, v němž vítané rozptýlení dodává vesele jízlivý duch Denise Thatchera v podání odborníka na takové role Jima Broadbenta.

Tato témata tu určitě jsou k nalezení a Lloydová je dokáže podat atraktivně a zajímavě, překvapivě dobře na to, že má u filmu zkušenosti jen z muzikálu Mamma Mia. Jenže zrovna k postavě Thatcherové se váže tucet dalších podstatných témat, která film ignoruje nebo na ně nestačí. A to je vlastně ten zásadní problém. Že se autorky pokouší depolitizovat ženu, jež byla političkou do morku kostí. Že si vybraly pro svůj příběh o stáří tak velkou osobnost, která vše ostatní zastíní. Margaret Thatcherová se tu ujala hlavního slova, a přitom tu z ní zůstala jen bezchybná imitace od Meryl Streepové v masce.

Železná lady (drama, Velká Británie / Francie, 104 minut)

Režie: Phyllida Lloydová
Hrají: Meryl Streepová, Jim Broadbent, Alexandra Roachová, Olivia Colemanová
Premiéra: 1. března Hodnocení: 60 %

Autorka je spolupracovnicí redakce