Ve Štěnovicích u Plzně začala výstavba satelitu se 120 domky

Ve Štěnovicích u Plzně začala výstavba 120 rodinných domků. Jde o jednu z největších rozvojových lokalit bydlení na Plzeňsku. Téměř všechny pozemky už jsou rozprodané, řekl Jan Nový, starosta obce, kde vzrostl za pět let počet obyvatel o 300 na současných téměř 1800 a do dvou let překročí 2000. Pozemky včetně všech sítí podle něj patří k nejlevnějším v okolí Plzně.

„Já si myslím, že je to nyní největší bytová zóna na Plzeňsku. Už se tam staví. Kompletní infrastrukturu včetně silnic za zhruba 100 milionů korun jsme dokončili. Asi 100 parcel už je rozprodaných, protože Štěnovice jsou atraktivní na bydlení,“ dodal Nový. Obec si tam nechala pár pozemků, kde se mají v budoucnu stavět dvojdomky. Parcely koupili hlavně lidé z Plzně a okolí, ale také z Prahy i Karlovarska. Domků je rozestavěno už přes 20, do dvou až tří let by měla být zóna hotová.

Připravila ji Stavební společnost obce Štěnovice, v níž má majoritu místní firma Streicher, německý strojírenský a stavební podnik, a zbylý podíl vlastní obec. Polovinu pozemků prodala společnost sama za 1390 korun za čtvereční metr a druhou realitní kancelář, která je nabízela za 1490 Kč/m2. „Díky tomu, že jsou v ceně zahrnuty všechny sítě, tak jsme asi nejlacinější v širokém okolí,“ uvedl Nový.
Druhá etapa navazuje na prvních více než 100 pozemků, které také před lety připravila místní stavební společnost. U první etapy byly ceny pozemků 1190 korun, v začátcích 890 korun za čtvereční metr. Na oba projekty vykoupila radnice 32 hektarů pozemků. Obec začala připravovat pozemky na bydlení od roku 1993, kdy se vylidňovala. Štěnovice chtěly hlavně přilákat mladé rodiny a přitáhnout peníze.