Ve střední Evropě jsou na prodej nemovitosti za 85 miliard korun

V zemích takzvané visegrádské čtyřky jsou aktuálně na prodej podnikatelské nemovitosti v hodnotě 3,5 miliardy eur, tedy asi za 85 miliard korun. Proti předchozímu čtvrtletí je to mírné zvýšení, oznámila poradenská společnost Cushman & Wakefield.

Ze zeměpisného hlediska vede Polsko, kde se nachází 58 procent z nabízeného objemu nemovitostí. Přibližně polovinu prodávaných objektů tvoří v Česku, Polsku, Slovensku a Maďarsku obchodní centra. V nabídce jsou v současnosti podle Cushman & Wakefield nejméně čtyři. Hodnota každého z nich je vyšší než 200 milionů eur (kolem 4,8 miliardy korun). „Na českém trhu jsme zaznamenali zpevnění cen v prvním čtvrtletí letošního roku ve srovnání s loňským rokem. Postupně se tak začíná zmenšovat rozdíl mezi očekáváním kupujících a prodávajících. Rostoucí ceny povzbudily majitele nemovitostí k tomu, aby je nabídli k prodeji,“ uvedl vedoucí investičního týmu v české kanceláři Cushman & Wakefield James Chapman.

Z čísel poradenské firmy CB Richard Ellis vyplývá, že za letošní první čtvrtletí utratili investoři v Česku za komerční nemovitosti 540 milionů eur (zhruba 13 miliard korun). Ve stejném období loňského roku to bylo 69 milionů eur. V celé Evropě se realitní investice podle CB Richard Ellis zvýšily za letošní první tři měsíce meziročně o 26 procent na 26,7 miliardy eur (přibližně 645 miliard korun).