„Ve svém volnu jsem závodní kuchyně“

Věra Špinarová, ikona české populární hudby, zazpívá na Mladoboleslavsku.

Zpěvačka s jedním z nejzajímavějších hlasů na české scéně vystoupí v pátek 30. července v podhradí Valečova. Kromě toho, že rekonstruuje svůj dům, se učí i písničku od dvojice Petr Hapka/Michal Horáček. „Je to pro mě prestižní záležitost,“ říká Věra Špinarová v rozhovoru pro týdeník Sedmička.

Paní Špinarová, co vy a Mladoboleslavsko?
Okolí Mladé Boleslavi ani město samotné příliš neznám, a ani na ta místa nemám žádné vzpomínky. Mám to totiž z Ostravy moc daleko. O Mladé Boleslavi vím jen to, že je tam automobilka, krásné a známé divadlo. Jezdíme spíše na Liberecko a Jičínsko. Nejblíže jsme vystupovali ve Svijanech na pivních slavnostech.

V pátek 30. července vystoupíte v podhradí zříceniny Valečov. Máte ráda památky?
Nejsem typ, který by navštěvoval jakékoliv památky. Na podobné výlety jsem jezdila jen na škole. Syn je jiný, ten občas vyrazí na zámek či na hrad. U zřícenin, jakou je i Valečov, mě nejvíce mrzí, že se nezachovala jejich původní podoba. Že jejich stav došel tak daleko, že už je nelze zachránit.

Jak trávíte čas, když máte volno? Veškerý volný čas věnuju stavení, kde bydlím. Zrovna po celé délce děláme podkroví a střechu. Je tu na to šest chlapů, a tak se o ně musím postarat. Něco navařím, aby nechodili po restauracích. Jsem taková závodní kuchyně. Ale dělám to ráda a nevadí mi to. Když ale pracuju, nezbude jim nic jiného, než si nějakou tu svačinu koupit.

Jaký je pro vás rozdíl mezi koncertem venku a uvnitř?
Každý z nich má něco do sebe. Teď je léto, takže venkovní akce jsou úžasné, i když je někdy doslova úmorné vedro. Venku je pro mě těžší udržet pozornost, lidé tam jsou víc roztěkaní. V sále se zase koncentruje veliké množství lidí. A kdybych si měla vybrat, kde zpívám raději? Je mi to v podstatě jedno. Nejlepší je, když lidé reagují a je skvělá aparatura, a to kdekoliv.

Jaký jste zvolila výběr písniček pro koncert na Valečově? Jelikož se jedná o klasický koncert, bude to průřez mým repertoárem, písničky budou stejné, které jsem si vybrala pro své turné Nadoraz 2010. Je to výběr starších, novějších i přebraných věcí. Myslím, že jde o povedený mix, posluchači na něj reagují dobře.

Chystáte pro své fanoušky nějakou novinku v podobě CD nebo DVD? DVD vyšlo, myslím, minulý rok. Byl to záznam jednoho koncertu. Nové CD neplánuju, protože máme v poslední době hodně hraní. Ale učím se teď novou písničku od pánů Michala Horáčka a Petra Hapky. Další písničku, duet, točím s Pavlem Novákem mladším. Jmenuje se Setkání a je o vzpomínkách na jeho tátu. Je to pěkná písnička. Jsem v kontaktu i s Ondrou Brzobohatým.

Spolupráce s Petrem Hapkou a Michalem Horáčkem je vaše první?
Ano a moc si toho vážím. Na písničku se soustředím už několik dní. Je rozsahově těžká, musím nad ní sedět, ale už jsem jí přišla na kloub. Je to nabídka, která se neodmítá, prestižní záležitost. Jsem proto ráda, že pro mě našli písničku, myslím, že se do mě trefili až moc.

Věra Špinarová

narodila se 23. prosince 1951
dětství strávila v rodných Pohořelicích u Brna
ve svých hudebních začátcích hrála na housle a později na vysněnou kytaru
v 16 letech začala vystupovat s kapelou Flamingo. Následovaly „čaje“ s Royal Beatem a nahrávka Music Box, která ji katapultovala mezi špičku české populární hudby.
její první album se jmenuje Andromeda (1972)