Ve Větrném Jeníkově se rodí hrdinové

Prvním letošním gentlemanem silnic se stal Michal Lehký z Větného Jeníkova na Jihlavsku. S kolegou vytáhl řidiče z hořícího auta na dálnici.

Ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku se zřejmě rodí hrdinové, kteří jsou ochotni nasadit vlastní život a zdraví, jen aby pomohli druhým lidem v nouzi. V loňském roce se jako hrdina zachoval Martin Komůrka, který se neohroženě vrhl na ujíždějící auto podvodníků, kteří okradli tamního důchodce. Minulý týden dostal prestižní ocenění řidič kamionu Michal Lehký, který neváhal a s jiným kolegou vytáhl na dálnici řidiče z hořícího auta.

„Jsme všichni na oba kluky pyšní a je vidět, že rodičovská výchova chlapců v Jeníkově je na dobré úrovni,“ zhodnotil místostarosta Větrného Jeníkova Rudolf Eigl.

Byla to pořádná rána

Michal Lehký jezdí kamionem už osm let. Loni v říjnu to ale bylo poprvé, kdy na vlastní oči viděl, jak před ním osobní auto narazilo do návěsu a začalo hořet. „Měl jsem to v přímém přenosu. Řidič v Mini Cooperu jel hodně rychle. Nestačil zabrzdit a zajel pod návěs, až mu nadskočil zadek auta. Byla to pořádná rána. V první chvíli jsem myslel, že je řidič mrtvý,“ popsal nepříjemný zážitek Michal Lehký.

Ten neváhal a utíkal řidiči na pomoc. Motor už začínal hořet a všude kolem byl cítit kouř z hořících plastů. „Nahmatal jsem mu tep, takže jsem se ho snažil dostat ven z auta. Kolega z jiného kamionu Marek Bilík se snažil hasit,“ vzpomíná Lehký. Podle něj zachránilo život řidiči i to, že byl připoutaný. Lehký a Bilík, který je z Uherskohradišťska, dostali řidiče ven z auta na poslední chvíli. Krátce nato pohltily celé auto plameny.

„Nic jsem si z toho nepamatoval, ale kdyby mi nepomohli, tak bych tam určitě zůstal. Jsem jim vděčný za záchranu života,“ použil slova vděčnosti zachráněný devětadvacetiletý řidič Ondřej Karpaš ze Zlínska. Ten se chystá pozvat své zachránce na velkolepou oslavu. Michal Lehký i Marek Bilík už mají své první chvíle slávy za sebou. Minulý týden si převzali ocenění za gentlemany silnic. Titul uděluje už pátým rokem Česká pojišťovna.

„Oceňujeme, když neprofesionálové dokážou poskytnout pomoc, která vede k záchraně lidského života. Klidně mohli jet dál a nikdo by jim to neměl asi moc za zlé, ale oni se dobrovolně rozhodli si komplikovat život,“ řekl mluvčí ČP Václav Bálek. Nehoda se tehdy stala na zasněžené dálnici D1 mezi Brnem a Vyškovem.

Podobný případ záchrany života se odehrál minulý rok také na Jihlavsku. Řidič ferrari havaroval před Jihlavou a jeho auto začalo hořet. Z auta se snažil marně dostat. Pomohli mu až Čestmír Boudný a Tomáš Heřmánek, kteří jeli kolem a všimli si, že v hořícím sportovním autě se někdo snaží nohou rozbít čelní okno