Vědci zjistili, že je 14 nových genů způsobujících obezitu

Vědci zjistili, že je 14 nových genů způsobujících obezitu

Vědci zjistili, že je 14 nových genů způsobujících obezitu Zdroj: istock.com

Vědci zjistili, že je 14 nových genů způsobujících obezitu
2
Fotogalerie

Vysoká tělesná hmotnost v kombinaci s nezdravým životním stylem je podle řady lékařů a odborníků největší zátěží pro zdravotnické rozpočty řady vyspělých zemí.

Slibný objev nyní učinili na americké University of Virginia, kde tamní výzkumníci identifikovali čtrnáct nových genů, které mohou způsobit nárůst váhy, a trojici dalších, které nárůst váhy blokují.

„Doposud jsme věděli o stovkách genových párů, které byly nějak asociovány s expresí u obézních lidí či jiných chorob, pravděpodobnost jejich aktivace však nebyla nikdy známá,“ uvedla jedna z výzkumnic Eyleen O’Rourkeová.

„Právě tato nejistota blokovala efektivní vývoj léčiv proti obezitě,“ vysvětlila O’Rourkeová s tím, že její tým vyvinul metodologický proces testování genů a jejich vztahu k nabírání váhy souvisejícímu jak s vysokokalorickými příjmy, tak ale také s chronickou obezitou.

Lékařům v testování pomáhá háďátko obecné – drobný červ, který s člověkem sdílí více než 70 procent genového kódu a hlavně: stejně jako člověk je schopen takřka morbidně ztloustnout, když přijímá nadměrné množství cukru.

Tým O’Rourkeové zatím díky překrmování háďátek prošel dosud 293 genů s nejasným přispěním k obezitě, s vyhodnocením výsledků mnoha krmených skupin háďátek pomohlo také strojové učení. Takřka vedlejším zjištěním výzkumu byl objev trojice genů, jejichž blokování vedlo k prodloužení života přežraného háďátka a zlepšení jeho pohybových funkcí.

Lékaři doufají, že jednoho dne vyvinou efektivní genovou terapii, která by epidemii obezity zbrzdila – když už to nejsou schopni sami lidé svou vůlí. O’Rourkeová a její tým hodlají v genovém screeningu dále pokračovat a nalézt více cílů pro budoucí vývoj léků.