Vědci zjistili, že se obejdou bez drahých odstředivek

vědec, ilustrační foto

vědec, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

¨...
Operace (Ilustrační foto)
Někdy se na podvodech podílejí i lékaři (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Prostý návrat k více než pět tisíc let starému mechanismu hraček usnadní práci zdravotníků v rozvojových zemích. 

Lékaři se při nejrůznějších vyšetřeních krve neobejdou bez odstředivek, zpravidla nákladných zařízení, která potřebují přívod elektrického proudu a která se navíc nesnadno přenášejí. To brání využití v terénních pracovištích v rozvojových zemích, kde jsou nejpotřebnější, třeba při diagnostikování malárie.

Inženýři ze Stanfordovy univerzity proto představili nový vynález nazvaný „paperfuge“ odvozený z výrazu pro odstředivku centrifuga. Poslouží ke standardnímu vyšetření krve, nepotřebuje elektřinu a jeho výroba přijde na dvacet centů, zhruba pět korun. Zařízení sestává ze smotaného provázku, dvou dřívek a dvou papírových koleček, mezi něž se vlepí tyčinky se vzorky krve.

Stejně uspořá- dané hračky, jen s knoflíkem namísto papírových koleček, si děti vyráběly už více než před pěti tisíci lety. Inženýři si jich však povšimli až teď. Papírfuga dosahuje zatím „jen“ 125 tisíc otáček za minutu s ekvivalentem odstředivé síly kolem třiceti tisíc g. Po dalším vylepšení by to však mohl být až milion otáček za minutu.

„Pomocí této jednoduché konstrukce jsme dokázali izolovat čistou krevní plazmu ze vzorku krve za 1,5 minuty, parazity malárie pak za patnáct minut,“ píše tým ve studii. Vše jen díky tahání příčně zkrouceného provázku, v jehož centru rotuje papírový disk. Vědci nyní pracují na plánech pro 3D tiskárny, které by mohly výrobní cenu rotačních disků papírfugy srazit ještě níž. Zároveň vyzvali širokou veřejnost, aby se zamyslela, kterou z hraček popřípadě věcí běžného života by ještě šlo využít.