Vědci zjistili, že v jedu ptakopyska je lék proti cukrovce

Symbol Austrálie je v ohrožení.

Symbol Austrálie je v ohrožení. Zdroj: Reuters

Středoevropský technologický institut (CEITEC) v Brně se rozšířil o dva nové pavilony. Vědci tak získali moderní pracoviště pro výzkum biologicky významných molekul, evoluce rostlin, ale i lidské mysli a zdraví člověka. Stavba budov přišla na 440 milionů korun a jejich technické vybavení na 990 milionů korun. Na snímku ze slavnostního otevření 12. září je laborantka v Centrální laboratoři RTG difrakce a Bio-SAXS.
Dědečku, proč máš tak velké zuby?
Detail jedové sotruhy na zadní končetině samce.
Mláďata ptakopyska jsou závislá na mléce.
Ptakopysk hledá potravu jenom pod vodou.
8
Fotogalerie

Ptakopysk a ježura produkují zvláštní variantu běžného hormonu, která by mohla položit základ nové generaci léků proti diabetu druhého typu.

Množství evolučních zvláštností, kterými prošla australská fauna, se jeví jako nekonečné. Tamní výzkumníci vypozorovali, že jediní žijící tvorové řádu ptakořitných savců − ježury a ptakopyskové − ve svých tělech vytvářejí zvláštní variantu hormonu GLP-1 (glukagonu podobný peptid 1), který v těle zvyšuje hladinu inzulinu.

Na rozdíl od jeho běžné varianty, kterou je organismus schopen do pár minut strávit, je však odolnější a může díky tomu působit dlouhodoběji. To by při správném využití mohlo znamenat naději pro pacienty s cukrovkou druhého typu.

Ti mimo jiné trpí právě nedostatečným vylučováním GLP-1. Jeho doplňování jednorázovými injekcemi jim přitom přináší jen krátkodobou úlevu, a to právě kvůli jeho rychlému odbourávání.

„Tito tvorové vytvářejí GLP-1 odolný rychlému rozkladu, který standardně nastává u ostatních savců, lidi nevyjímaje,“ prohlásil jeden z vedoucích výzkumu Frank Grutzner z University of Adelaide’s School of Biological Sciences. GLP-1 vytváří sliznice trávicího traktu takřka všech savců v reakci na průchod potravy a do několika minut se rozkládá, u ptakopysků je však ještě součástí jedu, který samci produkují během období páření.

Právě duálnost jeho produkce podle vědců způsobila, že se hormon postupem času stal stabilním, odolnějším vůči rychlému rozkladu. „Naše zjištění mohou mít zásadní dopad na způsob léčby cukrovky,“ dodal Grutzner s tím, že největší výzvou dalšího výzkumu bude přijít na způsob, jak přesně tyto vlastnosti využít.