Vedení ECM usiluje o převzetí firmy od insolvenčního správce

Předseda představenstva developerské společnosti ECM Real Estate Investments Milan Janků se snaží týden získat řídicí pravomoci od insolvenčního správce Iva Haly, ale zatím prý neúspěšně. Na Halu přešlo řízení firmy v červenci vyhlášením konkurzu na zadluženou ECM. Vrchní soud ale rozhodnutí o konkurzu kvůli procesním chybám v říjnu zrušil. Hala tvrdí, že měl na předání 48 hodin, což údajně nemohl stihnout.

Předání firmy se mělo uskutečnit 2. listopadu. Podle insolvenčního správce ho však k tomu Janků vyzval jen zhruba dva dny před stanoveným termínem. „Požadavek na předání do cca. 48 hodin je zcela zjevně nepřiměřený a byl stanoven dlužníkem a není v tomto smyslu pro mě závazný,“ řekl Hala. Schůze věřitelů bude u Městského soudu v Praze o způsobu řešení úpadku firmy rozhodovat znovu 22. listopadu.

Na nadcházející schůzi věřitelů se bude mimo jiné rozhodovat znovu také o hlasovacích právech věřitelů, kteří je při posledním řízení před soudem letos v červenci nezískali. To může být důležité kvůli novému rozhodování o způsobu řešení úpadku ECM. „Cílem představenstva společnosti je v současnosti snaha o prosazení reorganizace společnosti jako způsob řešení úpadku na výše uvedené schůzi, neboť reorganizace je dle názoru představenstva jednoznačně výhodnější formou pro všechny věřitele společnosti, jakož i pro její další stakeholdery,“ oznámil šéf ECM.

Reorganizaci realitní firmy prosazuje také společnost Astin Capital Management, která zastupuje část držitelů dluhopisů. V insolvenčním řízení s ECM přihlásila vůbec největší pohledávku, a to přibližně 3,1 miliardy korun. Insolvenční správce Hala ale nárok Astin Capital neuznal. Hala uvedl, že pro reorganizaci nadále není žádný právní ani ekonomický důvod. Konkurz prosadili v červenci věřitelé, mezi kterými je například Česká spořitelna nebo společnost Glancus Investments ze skupiny PPF. Konkurz navrhoval také insolvenční správce. ECM je známá hlavně projekty výškových budov v Praze na Pankráci. Společnost založil v roce 1991 podnikatel Janků, který dosud stojí v čele firmy.