Vedení Motoroly zvažuje rozprodání zbytku firmy

Motorola Solutions je výrobcem vysílaček a dalšího telekomunikačního vybavení

Motorola Solutions je výrobcem vysílaček a dalšího telekomunikačního vybavení Zdroj: Brett Neilson via Flickr (CC BY 2.0)

Stagnující tržby a pesimistické vyhlídky do budoucna jsou hlavními důvody, jež vedou management 87 let starého výrobce telekomunikačního vybavení k úvaze o prodeji poslední divize, jež z firmy zbyla.

Motorola Solutions Inc. hledá kupce, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na anonymní zdroj blízký firemnímu managementu. Mezi prvními kandidáty by měly být firmy Rayethon, Honeywell, General Dynamics a finanční investoři z oblasti private equity.

Motorola Solutions, výrobce vysílaček a dalšího telekomunikačního vybavení, má tržní hodnotu kolem 15,6 miliardy dolarů. Prodej firmy, jež byla kdysi jedničkou ve výrobě a prodeji mobilních telefonů, by završil proces postupného rozkladu započatý před sedmi lety. Tehdy prosadil dravý investor - a postrach firemních managementů - Carl Icahn rozdělení firmy na dvě divize (kvůli komplikacím způsobeným finanční krizí byla transakce finalizována až v roce 2011). Jednou z nich je Motorola Solutions; druhou, jež vyráběla mobilní telefony, později koupil Google a její části prodal čínskému výrobci Lenovo.

Firma začala podle zdrojů Bloombergu hledat kupce již před několika měsíci a „spolupracuje při tom s finančními poradci“. Firemní mluvčí Kurt Ebenhoch se omezil na vyjádření, že spekulativní hypotézy nekomentuje. Ani mluvčí Rayethonu a Honeywellu nebyli o nic sdílnější.

Pokles o šest procent

Motorola Inc. byla založena v Chicagu v roce 1928 ještě pod názvem Galvin Manufacturing Corp.; soustředila se na výrobu přístrojů, které umožňovaly napájení radiových přijímačů síťovou elektřinou. Později se firma zaměřila na výrobu automobilových rádiových přijímačů a vysílaček. V roce 1973 začala vyvíjet první přenosné telefonní přístroje, jež využívaly mobilní sítě operátora AT&T.

Motorola Solutions, jež sídlí ve městě Schaumburg ve státě Illinois, dnes vyrábí především vysílačky a radové vybavení pro záchranáře a skenery pro maloobchodníky. Loni její tržby poklesly meziročně o šest procent a firma očekává, že letos budou přinejlepším na stejné úrovni.