Velel popravčí četě v Ležácích i Lidicích

Hradecký gardista Radek Balcárek si při natáčení filmu Lidice vyzkoušel i roli odborného poradce.

„Gewehr ab! Gewehr laden!“ ozývají se do šera německé povely, které nastoupená popravčí četa bez otálení plní. Ten poslední už přehlušuje střelba. V kině Centrál si odbyl svou hradeckou premiéru dokumentární film Ležáky 42. V červnu příštího roku se chystá i premiéra velkofilmu Lidice v hlavní roli s Karlem Rodenem, v obou si zahrála Garda města Hradce Králové.

„V obou filmech jsem hrál velitele popravčí čety. Točili jsme zatýkání občanů, bohužel i oddělování dětí od rodičů a popravy. V Ležácích se popravovaly také ženy, a to i těhotné. Přivazovali je ke kůlům, po zastřelení je museli odvázat a někam odložit. O to horší to bylo, že herečky to zahrály tak dobře, že by se člověk nejraději někam propadl,“ svěřil se svými pocity člen Gardy města Hradce Králové Radek Balcárek.

Při natáčení Lidic se dokonce stal členem filmového štábu. Jako odborný poradce přes vojenskou historii, chování vojáků, pochodování či používání historických předmětů popravy i připravoval.

„Musel jsem uvažovat stejně jako ti, kteří je plánovali. V Lidicích se popravovalo po deseti lidech. Mrtvoly zůstávaly ležet na zemi. Když přivedli další, museli koukat na ty zemřelé. Muselo to být pro ně hrozné,“ uvedl Balcárek.

Do scén filmu nejen mluvil. Několik jich připravoval, třeba příchod Heydricha na Hrad podle dochovaného dokumentárního filmu.
„I kameru jsme dali do stejných míst, odkud se historický dokument točil. Rekonstruovali jsme pak málo známý dokumentární záběr převezení Heydricha z nemocnice Na Bulovce na Hrad. Bylo to večer, před Matyášovou branou jsou kordony s pochodněmi, k tomu rakev s vlajkou SS, bubny, působí to opravdu velice mysticky,“ popsal Balcárek.

Filmy se vracejí do roku 1942, do doby vypálení obou vesnic po atentátu na Heydricha. Zatímco však Ležáky jsou hraným dokumentem doplněným dobovými záběry, Lidice jsou celovečerním filmem o jedné lidské tragédii na pozadí té lidické. Kromě Karla Rodena, s nímž se už hradečtí gardisté setkali ve filmu Hlídač č. 47, v něm hrají Jan Budař, Zuzana Bydžovská či německý herec Detlef Boethe, který nejen podobou přesvědčivě ztvárnil postavu Heydricha.