Velká voda se opět žene po loukách a silnicích

Na řadě míst se řeky vylily z břehů. Nejhorší situace je u Višňové na Frýdlantsku. Tam evakuovali asi dvacet lidí.

Nepřetržitý déšť opět zvedá hladiny řek. Na řadě míst vyhlásili třetí povodňový stupeň, jinde je druhý. Mimo jiné i v Liberci, kde dokonce v pondělí kolem deváté hodiny večer rozezněly výstražné sirény.
V Hrádku už během dopoledne řeka Nisa zatopila louky. „Bojíme se o lávku u restaurace Koruna, se kterou hnula srpnová povodeň a další velká voda ji může strhnout. I když tam lidé nesmějí, stejně tam stojí a dívají se na vodu,“ říká tajemník hrádeckého povodňového štábu Vít Štrupl.
V obci Višňová rozhodla starostka Marie Matušková o evakuaci zhruba padesáti lidí z osady Víska. V obci platí stav ohrožení. Silnice z Černous na osadu Ves je neprůjezdná.
„Podle předpovědí meteorologů by voda ve Smědé měla kulminovat někdy nad ránem,“ poznamenal mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer. V pondělí v deset hodin večer naměřili na Smědé v Předlánce 273 centimetrů, třetí stupeň povodňové aktivity zde platí už od 240 centimetrů.

V pohotovosti jsou okolní dobrovolné hasičské sbory a také evakuační vozidlo ADRA, stejně jako humanitární společnost Hand for help. Střediskem pro evakuované je místní tělocvična, kam se mohou uchýlit povodní postižení lidé i zasahující hasiči a záchranáři. O případné evakuaci osady Víska rozhodne starostka podle aktuálního stavu dnes v 18 hodin.
S napětím čekají, co udělá řeka Smědá, například lidé z Raspenavy. Ta je níž po proudu Smědé a srpnová povodeň tam vzala všechny mosty, řadu domů, zničila silnici i strhala železniční koleje.
„Doufáme, že řeka nevyskočí výš než na třetí stupeň. Pořád ale prší,“ říká Ivana Pavlištová, která měla při sprnových povodních zaplavené přízemí domu.

Hrozí i Ploučnice na Českolipsku

Špatná je situace i na Českolipsku, kde hrozí řeka Ploučnice. Neprůjezdná je silnice na Libchavu. Českolipská radnice vyslala varování obyvatelům vesnice Dolní Libchava, Častolovice, Písečná, Dobranov, Vlčí Důl, Heřmaničky a Dubice.
Na Panenském potoce už platí třetí povodňový stupeň. Ostatní přítoky Ploučnice jsou zatím na druhém stupni a podobně je na tom i samotná Ploučnice.
„S ohledem na vývoj počasí a varování meteorologů ústavu čekáme, že voda bude ještě stoupat. Na Českolipsku bude kritická nejspíš dnešní noc,“ říká českolipská starostka Hana Moudrá.
„Jsme v pohotovosti, pytlujeme a stavíme protipovodňové hráze,“ uvedla operační libereckých hasičů Pavlína Havlištová.

Uzavřené silnice:

II. třídy
Od x s III/27247 do Chrastavy k zast. ČD Andělská Hora.
Sjezd z I/13,35 - náměstí- pro směr Václavice.
Od nám.v Chrastavě na konec do Mníšku.
ZÚ od x s I/13 - sjezd MK od zámku.
Od x s III/2901 do x s III/2904.
Ludvíkov - Hajniště.
Višňová - Víska.
Poustka
Vítkov podle vývoje rekonstrukce Pobřežní ul. v Chrastavě.

III. třídy
Černousy - Ves, Černousy - Boleslav
Pihel - Písečná - Dobranov
Horní Libchava od křižovatky III/2628 po křižovatku III/263119
Marušice - Častolovice - Skalice
Rousínov
Hrádek nad Nisou směr Kristýna - hranice D (silnice vyřazena ze správy)
Václavice

I. třídy I/10 - Dolánky (stoupání směr Malá Skála)