Veřejně dostupná aplikace, která umí identifikovat tváře na fotografii

Turisté sledují olomoucký orloj.

Turisté sledují olomoucký orloj. Zdroj: e15

Představte si aplikaci, ve které si na ulici vyfotíte naprosto cizí kolemjdoucí, chvíli počkáte a náhle zjistíte, kdože ti cizinci jsou a na kterých sociálních sítích mají účet. Pokud vás zatím netrápila trocha toho zdravého stihomamu doby digitální, představte si, že přesně totéž právě dělá člověk, který si vás na téže ulici právě vyfotil. Používá totiž aplikaci FindFace z dílny ruských programátorů, která vykazuje velmi slušnou 70procentní úspěšnost při identifikaci.

FindFace vyvinuli ruští mladíci Arťom Kucharenko a Alexander Kabakov. Jejich rozpoznávací algoritmy jsou během jediné vteřiny schopny projít miliardy fotografií a jak sami tvůrci tvrdí, již několik měsíců celá app, která v Rusku zažívá „velký boom“, stále běží na pouhých čtyřech klasických serverech.

„Představte si, že na ulici potkáte někoho, kdo se vám líbí. Vyfotíte ho a doma v klidu uploadujete na server. Aplikace vám pak ukáže jeho profil na sociální síti,“ popsal Kabakov. Má to prý usnadnit navazování známostí a „randění“ pro ty, kteří jsou příliš ostýchaví, aby danou osobu oslovili přímo na ulici. Další z variant použití je, že nahrajete fotografii celebrity, která se vám líbí, a aplikace najde lidi, kteří jí jsou nejvíce podobní.

Program zatím funguje jen v Rusku a tamní sociální síti VK, obdobě ruského Facebooku. Od února, kdy byl zpřístupněn veřejnosti, zaznamenal přes půl milionu stažení.

Celý projekt zastřešuje NTech Lab, která se proslavila svojí účastí v soutěži MegaFace. Tehdy na půdě University of Washington soutěžilo přes sto vývojářů v tom, kdo „napíše“ lepší software pro rozpoznávání obličeje. Algoritmus NTech Lab tehdy dosáhl 73,3procentní přesnosti na milionu tváří a ve své kategorii tehdy porazil i program FaceNet od Googlu.

Po výhře v soutěži MegaFace o algoritmus vyjádřily zájem hlavně bezpečnostní složky, ruská policie technologii třeba momentálně testuje na moskevském kamerovém systému. Kabakov k tomuto „angažmá“ svého programu dodal: „Je to šílené, případy, které policie řešila i roky, se nyní díky tomu rozhýbaly.“

Pro i proti

Proti programu se samozřejmě vyrojily řady kritiků, podle kterých jde jen o usnadnění práce stalkerům a nejrůznějším sociálním zvrhlíkům. Překvapivě, pro používání programu veřejností se ale objevily i poměrně silné argumenty. Mezi zastánci co nejrychlejšího rozšíření je například doktor Alec Couros, který se sám jednou stal obětí takzvaného catfishingu (kdy s vámi komunikuje na sociální síti někdo, kdo se vydává za někoho úplně jiného).

„Představte si, že by podobný nástroj zpřístupnil třeba Facebook, okamžitě by mu začal klesat počet uživatelů,“ tvrdí Couros s tím, že jen díky FindFace již odhalil přes 20 falešných profilů, které se jej pokoušely kontaktovat.