Veslař Bruncvík se zapsal do historie, na triumf ale nedosáhl

Závod osmiveslic mezi Oxfordem a Cambridge, kterého se zúčastnil i Milan Bruncvík

Závod osmiveslic mezi Oxfordem a Cambridge, kterého se zúčastnil i Milan Bruncvík Zdroj: ctk

České veslování dosáhlo významného milníku. Díky Milanu Bruncvíkovi se první Čech zúčastnil legendárního závodu osmiveslic mezi posádkami univerzit Oxford a Cambridge. Bruncvík od září studuje na Cambridge, což mu vyneslo i nominaci do slavného závodu. Premiéra mu ale nevyšla, závod vyhrál Oxford.

Slavné klání se poprvé uskutečnilo už v roce 1829, od roku 1856 se koná každoročně, s výjimkou válečných let. Jedná se o jednu z nejprestižnějších akcí na světě, ale i ve Velké Británii. Na obě posádky čeká téměř sedmikilometrová trať na řece Temži. Každoročně ji živě přímo u břehů řek sleduje kolem čtvrt milionu lidí, přibližně 160 milionů lidí pak vidí závod u televize.

Letos se konal již 159. ročník a teprve během něj se v jedné z posádek objevil český závodník, kterým byl dvojnásobný olympionik Bruncvík. „Je to splnění jednoho velkého snu, mám z toho úžasný pocit. Doposud jsem se na podobný závod díval jen v televizi, teď ho konečně zažiji na vlastní kůži,“ uvedl Bruncvík před závodem pro oficiální web Českého veslařského svazu. Jeho premiérový start ale skončil porážkou. Oxfordská posádka vedla od začátku až do cíle. „Byli prostě rychlejší,“ citovala ČTK českého závodníka.

Bruncvíkovo studium končí na konci srpna, jeho letošní premiérový start byl tak pravděpodobně i poslední. „Jediná možnost je, že by se podařilo navázat na doktorském studiu. Ale to je zatím ve hvězdách,“ uvedl český závodník, jenž přiznal, že rok studia na univerzitě Cambridge přijde zhruba na 560 tisíc korun. Kromě vlastních prostředků mu tak museli pomoci i sponzoři.