Veslař Chalupa se učí nové řemeslo

Ikona českého veslování Václav Chalupa se v sobotu představil na osmnáctém ročníku Chalupa Cupu. Jako kormidelník.

Na veslařském závodě Chalupa Cup v Jindřichově Hradci se loni třiačtyřicetiletý veslař Václav Chalupa loučil se sportovní kariérou. Nejznámější český veslař nechyběl ani letos. Tentokrát už ale jenom v roli kormidelníka dračích lodí.

Přesně před rokem jste v Hradci naposledy závodil. Nestýská se vám? Netoužíte znovu okusit atmosféru závodů a vrátit se?

Vrátit se mě zatím vyloženě neláká. Ale když je občas hezky, tak mě to táhne projet se. Ale nemám moc času.

Takže už prakticky neveslujete.

Postupem času mi to začíná trošku chybět. Civilní život je přece jenom jiný a hektický. Od září jsem začal jezdit na osmě s partou veteránů, kteří chodí pravidelně trénovat.

Je všeobecně známé, že máte firmu, která opravuje lodě. Jak se vám daří?

Práce je dost. Zatím se učím řemeslu i podnikání. Administrativy je spousta, mám s tím docela starosti. Je to, jako když hodíte člověka do vody a on se musí naučit rychle plavat.

Zakázky prý děláte i pro zahraničí?

Máme své stálé zákazníky. Spousta z nich, ale i další naši partneři, se kterými spolupracujeme, pochází z Německa. U nás jsme jediná firma, která opravuje lodě. Jinak si to dělají všichni převážně sami.

Váš syn Václav se také věnuje veslování. Jak prožíváte jeho sportovní kariéru?

Jsem rád, že sportuje. A ještě víc mě těší, že si vybral veslování. Letos získal titul mistra republiky v dorostu ve čtyřce bez kormidelníka, na Primátorkách byl členem vítězné osmy. Takže se mu docela daří. Ale hlavní je, že ho veslování baví. Stíhá školu i sport, pak už nemá čas na nějaké lumpárny.

Sledujete i přes vaše vytížení hradecké veslaře?

Musím přiznat, že spíš okrajově. Měl jsem výhodu, že se letošní mistrovství světa juniorů a juniorek konalo v Račicích. Měl jsem to přímo u nosu. Snažil jsem se nechybět i na dalších větších českých akcích. Takže sleduji i výsledky hradeckých závodníků.

Myslíte si, že v Hradci roste nějaký talent, který by jednou mohl kráčet ve vašich šlépějích?

S dětmi je to hrozně těžké. Do klubů jich přijde jednou víc, podruhé zase méně. Když se sejde parta šikovných sportovců, po základní škole se zase rozejdou. Proto bych nechtěl hodnotit jejich úroveň. Spíš jsem rád, když je tu početná členská základna. Hlavní trenér Miloslav Navrátil to s dětmi umí a má i výsledky. Vychoval skvělé veslaře, v čele s Davidem Jirkou, který se připravuje na letošní mistrovství světa ve dvojskifu.

Utkvěla vám v paměti i další jména zdejších veslařů?

Nerad bych na někoho zapomněl. Známá je už Nikola Tajmlová, která letos startovala na světovém šampionátu juniorek v Račicích. Někteří nadějní veslaři odcházejí na střední školy nebo do větších středisek. Dobře funguje spolupráce s Honzou Navrátilem, který je hlavním trenérem mládeže v Praze v ČVK.

Jak vidíte budoucnost závodu Chalupa Cup?

Dřív sem přijely i hvězdy světového veslování. Když jsem ještě závodil, byl jsem se všemi v kontaktu a dokázal pozvat svoje kamarády. V současné době je situace těžší. Dohodl jsem se, že organizaci akce přenechám hradeckým veslařům. Spíš se snažím pomoct s kormidlováním dračích lodí a sháněním sponzorů. V budoucnu by se měly tyto závody zaměřit víc na mládež. Aby tu dostali větší prostor talenti. A samozřejmě by neměla chybět ani starší generace, která by si zazávodila a večer se pobavila. Chalupa Cup byl vždy setkáním veslařů na konci sezony.