Veslař Chalupa závodil naposledy

Legenda českého veslování se loučila na sedmnáctém ročníku Chalupa Cupu.

Závody ve skifu, dvojek bez kormidelníka a dračích lodí sledovala tisícovka diváků první říjnovou sobotu na rybníku Vajgar. Přilákal je tam veslařský Chalupa Cup. Na start dvěstěpadesátimetrové trati se postavilo také dvacet dračích lodí. Cíl zdolali jako první Draci ze Znojma.
Největší pozornost ale přitahoval jindřichohradecký rodák Václav Chalupa. Závodil totiž naposledy. Ve skifu obsadil sedmé místo a ve dvojce bez kormidelníka s Jakubem Makovičkou skončil třetí. „Ani jsem si nepřipouštěl, že to jsou moje poslední závody. Na slzy jsem neměl čas. Měl jsem plnou hlavu starostí, aby všechno klaplo,“ přiznal se organizátor regaty Václav Chalupa, který se po náročné sezoně rád svezl s kamarády. „Dvousetmetrová trať byla příjemná projížďka, která ani tak nebolí a je divácky atraktivní,“ vysvětlil. Dvaačtyřicetiletý veslař nasbíral ve své bohaté sportovní kariéře stříbro z olympijských her, pět stříbrných a tři bronzové medaile z mistrovství světa. Nejblíže měl Chalupa ke zlatu v roce 2001 na světovém šampionátu v Lucernu. „Ještě sto metrů před cílem jsem vedl. Nakonec jsem dojel třetí, i když mě od zlata dělilo sedm desetin vteřiny,“ vzpomněl si na nejtěsnější prohru. „Třeba na mistrovství světa v Tampere jsem na kilometru vedl o tři vteřiny. Pak jsem ale chytil kraba (technická chyba veslaře) a byl jsem nakonec rád za bronzovou medaili,“ dodal.
„I v Kolíně nad Rýnem jsem bojoval se dvěma loděmi o zlato ještě dvě stě padesát metrů před cílem. Pak ale zaúřadoval vítr a vlny, a bylo z toho zase až třetí místo,“ líčí Chalupa. Ale za všechny získané medaile je vděčný. A co by udělal jinak? „Možná bych jinak trénoval. Ke zlatu mi sice chyběl kolikrát krůček, ale na druhou stranu to nemusela být taky žádná medaile. Udělal jsem občas chybu, ale nikdy bych nic neměnil. Z chyb jsem se poučil,“ říká.
Václav Chalupa získal za vzornou reprezentaci odměnu. Na jindřichohradecké radnici v pátek obdržel z rukou starosty Karla Matouška pamětní medaili za zásluhy.