VIDEO: Kariéru letadla armády málem uzavřela havárie

Lidé, kteří na letišti v německém Ballenstedtu a v jeho blízkosti minulý týden zvědavě očekávali přílet transportního letadla Transall, byli málem svědky havárie. Letadlo, které bez nákladu váží 30 tun, "zakoplo" o terénní vyvýšeninu před patou dráhy, po níž vede silnice. Po tvrdém dosednutí letoun odskočil asi třicet metrů, a teprve potom přistál na dráze a pilot jej opět dostal pod kontrolu a zastavil. Robustnímu stroji, který byl vyřazen z provozu a podnikl svůj poslední let, se při tvrdém…

Transportní letoun C-160 Transall si ve službách Bundeswehru odlétal své (například v rámci německé mise v Afghanistánu) a byl odeslán do leteckého důchodu. Neskončí ale ve šrotu, nýbrž v leteské sbírce technického muzea ve Wernigerode. Nyní bude dva roky sloužit jako exponát právě na letišti Ballenstedt.

Nepříliš povedené přistání, které pilot volil na samém kraji dráhy zřejmě proto, aby nebyl „krátký“, nebylo možné přejít mlčením a oficiální místa se k němu vyjádřila v tom smyslu, že silnice na Badeborn tečující kraj letiště, je o necelý metr vyvýšena nad okolní terén, což ze vzduchu není vidět. Prostor v okolí přistání byl nicméně uzavřen a veřejnost měla být v bezpečné vzdálenosti. přesto se našli diváci, kteří bezpečnostní opatření nedodrželi. Experti také připomněli, že náhodné nebezpečí nelze nikdy zcela vyloučit.