VIDEO: Letadla se slétají na Heathrow jako včely do úlu

Starty a zejména přistání letadel jsou podívanou, která milovníky letectví (ať už jsou zároveň fotografy či nikoli) nikdy neomrzí. Létající stroje, které se podobně jako lodě majestátně vydávají do dálek světa nebo se z nich vracejí, jsou něčím fascinující. Zajímavým počinem je i zrychlené video, které demonstruje provoz na nejvytíženějším evropském letišti – londýnském Heathrow. Letadla rázem připomínají spíš včely slétající se k úlu.

Kameraman snímal přistávající letadla na Heathrow asi sedmdesát minut a mezi stroji někdy nejsou ani minutové rozestupy. Letadla, která pozorujeme při finálním přiblížení v reálném čase, působí dojmem, že udržují na sestupné trajektorii už přímý směr, jen se občas neznatelně vychýlí. Zrychlené video však odhaluje poměrně výrazné „pohupování“ a výchylky v bočním směru, bez ohledu na to, zda jde o menší letadlo nebo třeba jumbo jet.

Letouny svým pohybem připomínají loutky nebo animovaný film, kdosi v diskusi pod videem říká, že každou chvíli čeká, až na zemi uvidí chlapíky s vysílačkami, jimiž letadla řídí. K působivosti videa přispívá i hudební podkres od Kevina MacLeoda.