VIDEO: Setkání s bočním větrem

Ruku na srdce, kolik z nás, motoristů, věnuje pozornost značkám upozorňujícím na boční vítr? Tahle značka je takřka exotická a v autě si jí všimnou nejspíše děti, které chtějí po otci vysvětlit, co znamená ten pruhovaný rukáv... Boční vítr však dokáže řidičům velmi znepříjemnit život, ať už vychyluje ze stopy lehká osobní auta, nebo se opírá do plachet kamionů. Extrémní potíže vysokého kamionu, které jen zázrakem neskončily nehodou, zachytila na kameru posádka auta na španělské dálnici.

Vítr, ostatně jako další živly, dovede být dobrým sluhou, ale také špatným pánem, neboť, jak se píše v jednom populárním pojednání o aerodynamice – je dobré vědět, že krychle vzduchu o hraně deseti metrů váží 1,2 tuny, a teprve s touto znalostí, se síla hurikánu chápe správně…

Na videu je také názorně vidět, že těžce zkoušený náklaďák je evidentně prázdný, zatímco druhý kamion, který se chystal k předjetí (a jeho řidič si to včas rozmyslel), veze náklad, takže návěs náporům větru odolává. Je však třeba říci, že kdyby poryv větru podobně vychýlil plný návěs, souprava by zcela jistě už skončila na boku.