Vietnamský kupec koupil americké městečko ze necelý milion dolarů

Buford

Buford Zdroj: Profimedia.cz

starosta Bufordu Don Sammons
Buford
Buford
osamělý starosta Don Sammons ve svém obchůdku
zájemci si prohlížejí Buford
6
Fotogalerie
Aukce opuštěného městečka Buford v americkém Wyomingu měla za jedenáct minut svého vítěze. Vietnamský kupec osadu vydražil za 900 tisíc dolarů (17 milionů korun). Městečko prodával jeho starosta a jediný obyvatel Don Sammons, který se hodlá odstěhovat za dětmi. "Život na venkově jsme kdysi považovali za to pravé pro nás, ale teď nastal čas zjistit, jaké další dobrodružství mě ještě čeká," řekl Sammons, který po smrti ženy a odchodu dětí, zůstal v Bufordu sám a je i jeho posledním obyvatelem.

O město nedaleko wyomingské metropole Cheyenne projevili zájem lidé ze 46 zemí. Představitelé aukční síně Williams & Williams, která město nabízela, přiznali, že byli zájmem o dražbu překvapeni.

Internetová aukce trvala jedenáct minut. Buford, který má rozlohu čtyř hektarů a v současnosti ho tvoří ranč a benzinová pumpa s malým obchodem, se nakonec prodal za devítinásobek vyvolávací ceny.

„Vlastnit nemovitost v USA vždy byl můj sen,“ uvedl v prohlášení vietnamský kupec, který si však přál zůstat v anonymitě.

Sammons, který město prodával, se do Bufordu přistěhoval společně s manželkou v roce 1980, když chtěli změnit životní styl a rozhodli se pro poklidný venkovský život. Sammonsova žena však později zemřela, jeho dospělé děti se odstěhovaly a on se rozhodl je následovat.

Město Buford vzniklo v polovině 19. století kolem vojenské pevnosti, která sloužila pro zajištění bezpečnosti při stavbě železnice z východního na západní pobřeží USA. V době největšího rozkvětu žilo v Bufordu na dva tisíce lidí. Když se však vojenská posádka později přestěhovala do nedalekého Laramie, začal Buford upadat a většina obyvatel ho opustila.