Vinný sklep bývalé nejlepší restaurace světa je na prodej

Ferran Adria

Ferran Adria Zdroj: profimedia.cz

Vinný sklep bývalé nejlepší restaurace světa El Bulli, která loni ukončila činnost, je na prodej. Informovala o tom dnes agentura AP. Majitel El Bulli a kulinářský mág Ferrán Adriá si od výtěžku z aukce 8800 lahví slibuje až 1,6 milionu dolarů na nový restaurační projekt.

El Bulli léta patřila k samotné špičce „haute cuisine“. V roce 2014 by se z restaurantu měla stát jakási kulinářská nadace a kreativní centrum. El Bulli byla situována na španělském pobřeží Costa Brava, na vysokém útesu nad zátokou u katalánského městečka Roses.

Restaurace, která nabízela stále populárnější molekulární kuchyni, si více než jednu dekádu držela nejvyšší možné „tříhvězdičkové“ hodnocení od francouzského průvodce Michelin. Celkem pětkrát byla britským časopisem The Restaurant vyhlášena nejlepší restaurací světa.

Adriu přitom restaurace neživila. Hlavní příjmy má z hotelu, VIP cateringu a přednáškové a publikační činnosti. Loni se svým bratrem Albertem otevřel v Barceloně také koktejlový bar nazvaný 41° a restaurant Tickets. Nyní chce hlavně načerpat novou inspiraci a pracovat na encyklopedii receptů.

Americký Time Magazine jej zařadil mezi stovku nejkreativnějších lidí světa 21. století - jako jediného kuchaře a Španěla. V roce 2006 získal Adriá evropskou designérskou cenu Lucky Strike Designer Award, v roce 2010 jej Restaurant Magazine ocenil jako šéfkuchaře dekády.

V takový krásný společnosti ...